Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

Deli
Umetnost
Avtor: Maja Marinkovska,

Aleksij Kobal: Barvna stran teme

Organizator: Pilonova galerija Ajdovščina
Vstopnina: 2€


ALEKSIJ KOBAL
BARVNA STRAN TEME

24. 3.–7. 5. 2017

Odprtje razstave bo v petek, 24. marca 2017, ob 19. uri, v Pilonovi galeriji Ajdovščina

Samostojna razstava Aleksija Kobala Barvna stran teme spada v sklop predstavitev slikarja, lanskoletnega nagrajenca Prešernovega sklada. Ob Pilonovi galeriji je del njegovega slikarskega opusa pod kuratorsko taktirko Andreja Medveda že gostila Galerija Equrna v Ljubljani, sledila pa bo še Galerija Loža Koper (Obalne galerije Piran).

Slikar Aleksij Kobal je leta 1993 zaključil podiplomski študij slikarstva na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti pri prof. Metki Krašovec. Od takrat živi in dela v Ljubljani kot svobodni umetnik in se posveča slikarstvu, občasno pa tudi glasbi in prozi. Za likovno udejstvovanje je prejel več priznanj in nagrad, njegova dela pa se nahajajo v  številnih zbirkah po Evropi.
Kobal nas vedno znova preseneča z novostmi, ki jih napove v svojih ciklih, ki se sicer navezujejo drug na drugega. Tokrat se Kobal predstavlja z najnovejšim ciklom, ki ga je naslovil Barvna stran teme.

V zadnjih letih Kobalova dela večinoma preveva temačnost in izrazna teža, kar se odslikava tudi na razstavljenih delih cikla Barvna stran teme. Z njimi odgovarja na aktualno moreče družbeno stanje.

V novih delih Aleksija Kobala se povsod pojavljajo elementi, tehnološki ali arhitekturni takorekoč brez smisla. Drevesa, luči, lestve, panoji, vetrnice, ograje in jaški stopajo iz podzavesti v dialog s pokrajino in nadomeščajo prisotnost človeške figure. Bistvo je v prikazu silnega človeškega napora doseči cilj, končno resnico, raj, a se to ne zgodi, ker je pot pomembnejša od samega cilja. Na platnih monumentalnih dimenzij slikar ponazarja potovanje, ki se nikoli ne konča.

Aleksij Kobal se pri postopku slikanja opira na digitalno tehnologijo. Slike so nastale na osnutkih, ki so narejeni v 3D programu. Vsi vtisi, ki jih Kobal povzame, se v njem nabirajo skozi čas in dozorevajo v zamisli, ki jih naredi v 3D shemi, da lažje vizualizira kot pogleda, globino. Vse slike podslikuje z rdečo barvo in pušča, da ta proseva kot podzavest. Drugi postopek, ki ga pri ustvarjanju globine slik Kobal uporablja, je bolj klasičen, podoben renesančnemu slikarstvu, to je slikanje z lazurami, v oljnih plasteh. Skozi plasti tako slikar gledalcu omogoča vstop v podzavest in dovoljuje lastno interpretacijo.

Ob razstavi je izšel katalog razstavljenih del z razpravo Andreja Medveda v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku.

V Pilonovi galeriji si bo razstavo moč ogledati do nedelje, 7. maja 2017, vsak dan, razen ponedeljkov in 1. maja. Pilonova galerija bo odprta tudi za veliko noč, 27. aprila in 2. maja 2017.
Vodeni ogledi za organizirane skupine so mogoči po predhodni rezervaciji termina. Razstavo si je mogoče ogledati po veljavnem ceniku vstopnin Pilonove galerije Ajdovščina. Vsako prvo nedeljo v mesecu je vstop za vse obiskovalce prost.

Del cikla Barvna stran teme bo Aleksij Kobal razstavil tudi v Obalnih galerijah Piran / Galerija Loža Koper in sicer od 7. aprila do 2. julija 2017.

Spremljevalni program razstave v mesecu marcu:

sobota, 25. marec, ob 16.00
Prikličimo pomlad skozi barve!: otroška likovna delavnica
Na delavnici bomo med razstavo Aleksija Kobala, Barvna stran teme odkrivali barve in njihovo svetlobo ter skozi praskanko priklicali na plano težko pričakovano pomlad. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta starosti naprej.

nedelja, 26. marec, ob 17.00
Javno vodstvo po razstavi Aleksij Kobal, Barvna stran teme
Po razstavi Aleksij Kobal, Barvna stran teme bo popeljal pisec razprave v spremljajočem katalogu in kustos razstave Andrej Medved.

Kolofon: Pilonova galerija Ajdovščina v sodelovanju z Galerijo Equrna in Obalnimi galerijami Piran
Kustos razstave Andrej Medved Koordinacija Tina Ponebšek Projekt je podprla Občina Ajdovščina
24. marec–7. Maj 2017 Pilonova galerija AjdovščinaOglejte si tudi