Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

Deli
Šole in vrtci
Avtor: Klub Baza Klub Baza,

Predstavitev knjige V vrtincu subkultur + dokumentarca Odpadki neke druge generacije

Organizator: KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO NEZNANI JUNAK

KUD Neznani junak vas vabi v četrtek, 13.4.2017 ob 20. uri na predstavitev knjige V vrtincu subkultur + dokumentarca Odpadki neke druge generacije. Predstavitev bo v Klubu BAZA v Ajdovščini.

https://www.facebook.com/events/662136250636869/

 

KNJIGA:

 

 V VRTINCU SUBKULTUR avtorica Jasna Babić

 

Izvirno temeljno delo na področju slovenske humanistike in kulture. Osnovna tema knjige so subkulture, natančneje: analiza obstoječih subkulturnih teoretskih konceptov. Avtorica na osnovi svojega večdesetletnega delovanja na tem področju prikazuje, kako so se oblikovale in spreminjale definicije subkultur, kako se je razvijalo pojmovanje oziroma več soobstoječih konceptov subkultur in raziskovalnih tradicij, kje so bili poudarki v posameznih raziskovalnih obdobjih, ki so vplivali na spremembo splošne definicije subkultur vse do danes. Vsebinsko se je omejila na teoretska dognanja in razlage, ki so jih razvili pisci kulturnih študij v povezavi z mladinsko kulturo, zlasti glasbo. Skozi besedilo se prepletajo tri glavne smernice: ali lahko govorimo o obstoju univerzalne subkulturne teorije, ali subkulture lahko razložimo s konceptom, ki predvideva homogene, razredno utemeljene prakse, in ali so sodobne subkulture vpete v marketing lastnih identitet.

 Knjiga je tako historični in vsebinski prerez subkulturnih konceptov.

 

 S tega vidika lahko štejemo njeno knjigo kot pionirsko, ne samo v lokalnem merilu, temveč tudi mednarodnem. Odlikujejo jo tematska inovativnost, sistematični pregledni značaj, kritične primerjalne analize, vsebinska izčrpnost ter spoznavni domet, ki presega dosedanje študije na to temo. Namenjena je kar najširši javnosti, ne le strokovni.

 

 Takole jo je ocenil pisec spremne besede, dr. Mitja Velikonja: Jasna Babić je v pričujočem besedilu izkazala zelo kompetentno uporabo teoretskih orodij, terminološko temeljitost ter sijajno poznavanje relevantne strokovne in znanstvene literature ter primarnih virov. Njeno delo nadgrajuje in v marsičem presega dosedanje študije subkultur na Slovenskem, tako iz njihovega »klasičnega« obdobja (predvsem punka) v osemdesetih letih (Ogrinc, Tomc, Vogrinc, Vidmar) kakor iz njihovih »zrahljanih« okvirov v devetdesetih (Stanković, Muršič, Gregorčič, Bašin, Velikonja), kar velja pozdraviti s stališča razvoja tega raziskovalnega polja. Avtorica dokazuje pomembnost in potrebnost ukvarjanja s to temo tudi v času, ko mnogi te pojme in teorije jemljejo kot obstranske ali popolnoma posrkane v korporativnost današnje globalne družbe.

 

 Mag. Jasna Babič je sociologinja in kulturologinja, zaposlena na Mirovnem inštitutu (področje raziskovanja: kulturna politika, civilna družba), vse od leta 1998 soustvarja program AKC Metelkova mesto, je avtorica številnih tekstov na tem področju, knjiga pa je njen prvenec.

 

http://www.zalozba-sophia.si/katalog/2016/v-vrtincu-subkultur

https://www.facebook.com/jasna.babic.77?fref=ts

 

 DOKUMENTAREC:

 

 ODPADKI DRUGE GENERACIJE - PO STOPINJAH NEKEGA PUNKA

 

 Punk je moral umreti zato, da lahko živi.

 

 Po osamosvojitvi Slovenije je delovalo, da je zgodba Punka na Slovenskem končana.

 A vsak konec je hkrati nov začetek. Po letu 1991 se oblikuje nova, druga generacija punkerjev, ki še danes verjame, da je drugačen svet mogoč in potreben.

 

 O punk ideologiji, kulturi, glasbi, skvoterskem gibanju, svobodoljubju in politični borbi pod zastavo anarhizma nam pripovedujejo aktivni pripadniki undergrounda: glasbeniki, aktivisti, skvoterji, glasbeni promotorji in organizatorji. Iz prve roke, neposredno.

 

 To je dokument neodvisnosti, ljubezni do glasbe in ustvarjanja. Premislek o delu iz strasti in o svetu, ki ga ne poganja kapital.

 

 Od panksov za pankse.

 

 film v številkah

 

 12 ur glasbene podlage

 20 ur posnetega materiala

 96 ur arhivskih posnetkov

 393 flajerjev in plakatov

 830 fotografij

 33 mesecev izdelave

 

 

 V prvi polovici 2000 je bila punk scena na vrhuncu. Ogromno novega se je dogajalo in okrog leta 2003 sva si Jasna in Dunja zaželeli, da bi nekdo zabeležil življenjsko pot te nove punk scene. Minevala so leta, bili so vzponi in padci. Ugotovili sva, da če midve ne bova posneli filma, ga verjetno ne bo nihče, vendar dlje od občasnega sanjarjenja nisva prišli.

 Dunja je 2012 vpisala magisterij iz filma in začela razmišljati ali bi morda izkoristila priložnost za izdelavo tega dokumentarnega filma. Jasna je takoj ponudila svojo pomoč in oktobra 2013 so se začele priprave. Raziskave, iskanje arhivskega materiala in pisanje scenarija so trajali eno leto. Septembra 2014 je bil posnet prvi intervju, zadnji pa julija 2015 in prva montaža je bila narejena že isto poletje, vendar je bil film predolg, trajal uro in pol. Leto in osem verzij kasneje je film končan. Upamo, da boste uživali v njem!

 

  ***

 

 Dunja: "Film je avtorski, težko je biti čisto nepristranski, tudi če se trudiš."

 

Jasna: "Mogoče sva komu storili krivico, da ga v filmu nisva izpostavili, ampak to je čisto iz preprostega razloga, ker sva se dotaknili okolja, v katerem sva bili vpeti tudi sami. Opisali sva najin doživljaj v tistem času. Dotakneva se res samo ene linije. ... Nekdo, ki posluša eno zvrst punka, se ne more ravno čisto poistovetiti z nekom, ki posluša drug podžanr. V filmu govorimo o majhnem segmentu populacije panksov v Sloveniji, ki so delovali v tistem času."

 

 Vstop prost, donacije dobrodošle, povej naprej in seveda Vabljeni!

 Hvala!

 

KLUB BAZA

http://www.klub-baza.com

KLUB BAZA AJDOVŠČINA NA FB

https://www.facebook.com/klubbazaajdovscina/?fref=ts  

KUD NEZNANI JUNAK NA FB

https://www.facebook.com/KUD-Neznani-JUNAK-Ajdovščina-1548542232030267/?fref=ts

 Oglejte si tudi