Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

Deli
Ostalo
Avtor: Nadja Pregeljc,

Volilni zbor članstva NSi Ajdovščina


Volilni zbor članstva NSi – krščanskih demokratov v Vipavskem Križu je 17. 2. 2017 v delovnem in prijateljskem vzdušju zbral 36 članov in gostov na letnem srečanju.

Po uvodni postavitvi delovnih teles zbora je predsednica občinskega odbora Nadja Ušaj Pregeljc pozdravila vse prisotne in predstavila delo odbora v minulem letu 2016. Izjemna prednost in privilegij ajdovskega odbora je nedvomno dejstvo, da imamo v svoji sredi kar dva člana Izvršilnega odbora stranke. Poslanec državnega zbora, Jernej Vrtovec, že dve leti prizadevno sodeluje v odboru, od zadnjega kongresa stranke pa je pridružen še Andrej Černigoj, asistent evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Odbor se je redno mesečno srečeval v pripravah na seje občinskega sveta in druge dogodke, ki smo jih pripravljali sami ali v sodelovanju z regijskim odborom. Med pomembnejšimi je bilo obeleženje 25-letnice samostojnosti naše države,  maša za domovino na Mirenskem gradu, pogovorni večeri s poslanci na Slapu, Gradišču, v Novi Gorici. Odbor se je udeležil strankinih dogodkov: posveta v Celju, tabora v Vojniku, kongresa v Brežicah. V lokalnem časopisu Latnik smo večkrat voščili za praznike, obesili plakate, od jeseni objavljali novice na fb NSi Ajdovščina, se aktivno vključili v volitve za KGZS.

V imenu štiričlanske svetniške skupine je spregovoril vodja Dušan Mikuž in podal poročilo o prizadevanjih svetnikov za dobrobit naše občine. Izpostavil je novosti na področju gospodarstva, investicij in komunalnih prispevkov. Naši člani delujejo v šestih odborih delovnih teles občine Ajdovščina, nadzornem odboru in občinski volilni komisiji, v osmih svetih zavodov in trije kot porotniki.

Zbor članstva je gostil dva imenitna gosta: predsednico stranke, Ljudmilo Novak in evropskega poslanca, Lojzeta Peterleta. Novakova je z nami delila novice iz parlamenta. Še posebej je izpostavila v državnem zboru izglasovan Zakon o osebni asistenci, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila opozicijska NSi in ureja status invalidov. Predstavila je novo pobudo za molitveni zajtrk v državnem zboru, kamor so enkrat mesečno povabljeni vsi poslanci in gostijo priznano osebnost iz javnega ali političnega življenja. Dogodek prinaša novo kulturo bivanja v prostore DZ. Novakova je tudi zastopala poslance na avdienci pri papežu Frančišku in z nami delila vtise iz Rima. Pohvalila je prizadevanja našega občinskega odbora in zaželela uspešno delo v prihodnje.

Lojze Peterle se je pred kratkim vrnil iz ZDA, kjer se je srečal s Trumpovimi strokovnimi sodelavci. Skrbi ga trenutno stanje Evropske zveze, ki je ne ogroža Putin, Trump ali Brexit, temveč neusklajeno in neučinkovito delovanje predsednikov vlad, posebej pri reševanju begunske problematike. »Reforma Evrope ni v spreminjanju pogodb, temveč v delujoči Evropi«, kar je njegov moto pri službovanju v Bruslju.

Jernej Vrtovec je spregovoril v imenu poslanske skupine NSi v državnem zboru, ki je v lanskem letu v proceduro vložila 20 zakonov, kar kaže na strankino strokovnost, prepoznavanje potreb v družbi in ambicije. Med najpomembnejše reforme sodijo zdravstvena, pokojninska in družinska ter ukrepi v podporo gospodarstvu in varnost državljanov.

Po seznanitvi s finančnim poročilom je sledila predstavitev in izvolitev novih članov občinskega odbora, ki sedaj šteje štirinajst članov in si bodo prizadevali za uresničevanje vrednot krščanske demokracije v naši občini.

Občinski odbor je podelil tudi priznanja, ki so jih letos prejeli Sabina Rustja iz Brij, Florjan Bajc ter Slavica in Dušan Ergaver iz Ajdovščine. Zlato priznanje sta prejela Minka in posthumno Danilo Cigoj iz Malovš za večletno izjemno delo  in prispevek k prepoznavnosti NSi v lokalnem okolju.

Večer smo sklenili v prijetnem in prijateljskem druženju s člani tudi drugih odborov naše regije ter gostoljubju družine Černigoj, posebej Andreja Černigoja.

 

Nadja Pregeljc

 

 

 

Oglejte si tudi