Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

14. mednarodno likovno srečanje v Vipavskem Križu

Tradicionalno mednarodno likovno srečanje v Vipavskem Križu, v organizaciji Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, je že drugo leto zapored potekalo 24. in 25. avgusta ob robu odprtja mednarodne razstave akvarela Castra v Lokarjevi galeriji. Rdeča nit ustvarjalcev je bil akvarel. Rezultat dvodnevnega srečanja prinaša vidno raznolikost v akvarelnih tehnikah, kar je na nek način za tovrstne dogodke tudi značilno.

Čeprav je udeležencem pri delu nagajalo slabo vreme, je nastal obsežen in raznolik zbir likovnih del. Motivno ustvarjalcev ni nihče omejeval, v ospredju naj bi bil le duh Vipavskega Križa, v tem okviru pa je lahko vsak iskal po svoje. Tako je nastalo nekaj realističnih del, nekaj polrealističnih ali simboličnih, pa tudi čisto abstraktna dela. Tovrstna srečanja so hkrati tudi priložnost, da udeleženci opazujejo pri kolegih različne finese in drugačnost v osebnih pristopih ustvarjanja, od poteze, ki zaživi v enem zamahu, do pedantne obdelave vsakega detajla. Tudi to daje čar tovrstnim srečanjem.

Letošnjega extempora se je udeležilo petnajst umetnikov iz petih držav. Dvodnevno ustvarjalno druženje so popestrili z delavnicami akvarela, ki sta jih vodila akademski slikar in upokojeni profesor Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Lucijan Bratuš ter akvarelist Janez Ovsec. Srečanja so se udeležili Silva Copič, Peter Štrukelj, Dana Terzič,  Polona Kunaver Ličen, Zora Završnik Črnilogar, Jakob Klemenčič in Roman Planko iz Slovenije, Aneta Gajos iz Poljske,Virginija Urbonaviciene in Tatjana Simanaitiene iz Litve, Gordana Zaklan in Ljiljana Kovačević iz Srbije in Adriano Velussi iz Italije.


Vladimir Bačič

Oglejte si tudi