Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Dan šole v Šturjah

Osnovna šola Šturje Ajdovščina praznuje dan šole 11. aprila. Na ta datum je leta 2007 začel veljati odlok o ustanovitvi nove šole v občini. Prvo leto delovanja šole smo dan obeležili s sajenjem dreves v okolici šole. Drevo je namreč znak šole. Simbolizira trdno vpetost v zemljo, razvejane dejavnosti in zorenje plodov. Vsako leto na naši šoli dozoreva več učencev, skupaj z njimi zorimo tudi učitelji in starši. Spreminjanje in odraščanje, rast v človeka in ljudi je na šoli stalnica.
Letos smo za proslavitev dneva šole izbrali ogled filma in pogovor o doživetem. V sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije smo za učence 2. triletja izbrali film Rdeči pes Modri, za učence 3. triletja pa film Novi mulc. Pred ogledom je učence nagovorila koordinatorka Art kino mreže za Primorsko gospa Ana Peršič. Slednja je po filmu tudi vodila pogovor z učenci.

Film Rdeči pes Modri je bil narejen na osnovi resničnih zgodb, ki krožijo o psu, ki se je potepal po avstralskih puščavah. Učenci so skoraj z zadržanim dihom sledili zgodbi o razvijanju odnosov med osirotelim dečkom in njegovim dedkom. V pomoč jima je bil pes Modri. V pogovoru po ogledu so razmišljali o tem, kakšne so bile osebe na začetku filma in kako so se spreminjale. Pomembo je bilo tudi, da so ugotavljali, zakaj je prišlo do sprememb, in razmišljali, kako bi sami ravnali v podobnih okoliščinah.

Novi mulc je francoski film, v katerem se vse vrti okrog otrok, starih približno toliko, kot so stari učenci v 3. triletju. Prikazuje odnose med sošolci, ki so razdeljeni na ene, ki si z drugimi lahko privoščijo vse. Film je označen kot najstniška komedija, a je treba izrazu komedija dodati pridevnik grenka. Učenci so spremljali zgodbe več učencev in te zgodbe bi lahko bile posnete tudi na katerikoli naši šoli. V pogovoru po filmu so pripovedovali, kako so razumeli odnose med učenci. Govorili so o tem, kako naj deluje družba, da se vsi v njej dobro počutijo. Kajti ni prav, ni sprejemljivo, da se eni zabavajo na račun drugih. In da družba deluje tako, je potrebno veliko izkušenj in dobrih praks. In potrebno je spoznati, kdo je pravi prijatelj.

Odzivi na oba filma so bili pozitivni, posamezniki bomo gotovo še kakšen dan razmišljali o tem, kar smo videli, doživeli in povedali. Za učence prvega triletja smo pripravili kulturno zabavni program z Damjano Golavšek.

Dan šole smo obeležili sproščeno pa tudi na dovolj zahtevni ravni.

Ksenija Černigoj

Oglejte si tudi