Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Druženje s pinelo na Planini

Planinski vinarji dobro desetletje pripravljamo prireditev posvečeno avtohtoni vipavski sorti pineli, ki se na planinskih gričih počuti kot doma - je bližje soncu, s pogledom proti morju, s koreninami visoko nad reko Vipavo in z upehano burjo med mladikami. Ker je Planina prvi dom te posebne vipavske sorte, tudi letos na velikonočni ponedeljek (2. aprila) pripravljamo praznik, posvečen samo njej - pineli.
Letos želimo dogodek razširiti in povečati, zato bogatimo in dodajamo različne vsebine: sprehod med vinogradi, pogled v tradicijo vinogradništva in vinarstva na Planini, degustacija pinel, kulinarika planinskih vinark …

Druženje pričenjamo tradicionalno, ob 15. uri pri cerkvici sv. Pavla, od koder se odpirajo najlepši pogledi na Planino in Vipavsko dolino. Od tod nas lep sprehod pelje med planinskimi vinogradi in kolovozi do stare šole, kjer od 16. ure naprej vabimo na degustacijo številnih pinel iz celotne Vipavske doline. Vse do 21. ure boste lahko uživali ob okušanju raznolikosti te posebne vipavske sorte, ki si je za svoj dom izbrala prav Planino.

Letos namenjamo pozornost tudi tradicionalni kulinariki in postavljamo v ospredje ženske - vinarke. Za vsako odlično planinsko pinelo stoji tudi ženska roka in letos bodo planinske vinarke k svojim pinelam pripravile prigrizke iz domačih sestavin s sodobnim pridihom, seveda pa bo vsaka izmed vinark dodala tudi svoj pečat. Prigrizki bodo na voljo ob degustaciji pinel.

Za prijeten odmor med pokušino bomo poskrbeli s sprehodom med planinskimi vinogradi v neposredni bližini glavnega dogajanja. Med trtami pa se boste srečali s pomembnimi in zanimivimi dejstvi o pineli, Planini, Planincih …

Planinci smo že od nekdaj neločljivo povezani s trto in vinom, na kar kaže dolgoletna tradicija vinogradništva in vinarstva. Da ne bi pozabili na zapuščino naših prednikov, bomo v degustacijski sobi Kmetije Pipan predvajali dokumentarni video »Prijatelj, povabljen, sem trto sadil!« Društva gospodinj in dramske skupine Planina, ki skrbno ohranja planinsko dediščino. Video se bo predvajal vsako polno uro - ob 16., 17., 18. in 19. uri.

Špela Štokelj

Oglejte si tudi