Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Na Otlici poklon Terčelju

7. julija 2018 je številne romarje vodila peš pot izpred Terčeljevega spomenika v Šturjah, mimo rojstne hiše v Grivčah, na Otlico.
Terčeljev odbor župnije Otlica je pod vodstvom župnika Lojzeta Šinkovca pripravil 8. shod, tretji v cerkvi angelov varuhov, ki se je začel z molitvijo rožnega venca, za katero je uvode prispeval mag. Bogdan Vidmar. Sv. mašo je ob somaševanju še petih duhovnikov daroval šturski duhovni pomočnik, g. Ivan Albreht. Pri bogoslužju so sodelovali župljani Otlice ter cerkveni mešani pevski zbor iz Podkraja, ki je pod vodstvom Lojzeta Bajca prepeval pesmi na Terčeljeva besedila in obogatil sv. daritev.

»V Terčeljevem času je evropska zgodovina dobesedno ponorela: dve svetovni vojni, najhujša gospodarska kriza, brezposelnost in revščina. Dovolj razlogov za pesimizem. Nič, kar je Filip naredil, se ni izplačalo; vse pa je postalo rodovitno in še danes dragoceno. Pomembno je, da delamo prav, smo pravični in velikodušni ter v sebi razvijamo čut za lepo. Medsebojna pomoč bo tudi v nas krepila človeško dostojanstvo in nam pomagala vzdržati v krizah,« je v svojem nagovoru poudaril g. Albreht.

V kulturnem programu smo prisluhnili gledališkemu in filmskemu igralcu Pavletu Ravnohribu, ki je doživeto interpretiral zgodbi Gospod nunc in Šleva, ki ju je Terčelj objavil leta 1928 v mesečniku Naš čolnič. Sledili sta še recitaciji dveh Terčeljevih pesmi; vse skupaj pa je z orgelsko glasbo povezala profesorica Katarina Vidmar.

8. Terčeljev shod na Otlici smo sklenili v prijetnem druženju in pogostitvi, daru turistične kmetije Sinji vrh. V pomoč pri izvedbi dogodka so priskočile skavtinje, za varnost na poti pa je skrbelo medicinsko osebje in gorski reševalci iz Ajdovščine.

Nadja Pregeljc

Oglejte si tudi