Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Praznično v Selu

V avgustu so se veselili v Selu. Na šagri, ki je potekala na novi lokaciji – na športnem igrišču na robu vasi – so se veselili pomembnih pridobitev. Župan Tadej Beočanin je predsedniku Krajevne skupnosti Selo izročil ključe dveh objektov ob robu igrišča, predsedniku Prostovoljnega gasilskega društva Selo pa ključe nove avtocisterne.
Želja po urejenem športnem parku ima v Selu že precej dolgo brado. Prvo gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno že leta 2011, za ureditev športnih površin - nogometnega in odbojkarskega igrišča. Slednjemu manjka še asfaltna prevleka. Zgodba se je nato nadaljevala lani, z novo naložbo v manjša objekta ob igrišču, vsak meri približno 45 kvadratnih metrov. V enem so urejene sanitarije in garderobe, drugi pa je večnamenski, predvsem pa bo služil kot priročno skladišče za hranjenje opreme. V okviru te občinske naložbe je urejena tudi razsvetljava igrišča, medtem ko so okolico uredili krajani s prostovoljnim delom. Vrednost te naložbe, 146.000 evrov, je poravnala Občina Ajdovščina. Krajevna skupnost Selo pa želi projekt nadaljevati ter asfaltirati parkirišča in igrišče za odbojko ter urediti dostopno pot z regionalne ceste, ki bi bila precej krajša, kot je obstoječa skozi vas.  »Če ima Selo zelo dobro prometno lego, in ima ob mestu Ajdovščini edino izvoz s hitre ceste v naši občini, pa tega ne morem trditi za dostopnost do tega igrišča. Lahko pa potrdim, da je v načrtih razvojnih programov občine Ajdovščina za prihodnje leto zagotovljen denar za ureditev priključka na glavni cesti, ki bi pomenil prvi korak do krajšega in hitrejšega dostopa do tega kompleksa,« je v svojem nagovoru na slovesnosti obljubil župan Tadej Beočanin, nato pa Dejanu Pišotu, predsedniku KS Selo, izročil ključe hišic.  

Občina je primaknila tudi precejšen del sredstev za nakup novega gasilskega vozila za PGD Selo, katerega vrednost z opremo vred je približno 220.000 evrov. 20 % denarja zanj je zbralo Prostovoljno gasilsko društvo Selo. Avtocisterna AC 35-60 lahko hkrati prepelje 6.000 litrov vode, pretok pa je 3.500 litrov na minuto. Razlogov za nakup vozila je veliko. Na območju PGD Selo se širijo obrtne cone, vas seka hitra cesta, obenem pa je to drugo takšno vozilo v občini, eno avtocisterno ima GRC Ajdovščina. Vozilo bo tako nadvse koristno in bo služilo celotni Gasilski zvezi Ajdovščina. Predaja vozila je potekala po gasilskem protokolu, z godbo, praporščaki in nagovori – spregovorili so predsednik PGD Selo Borut Pečenko, regijski predsednik prostovoljnih gasilcev Jože Dakskobler in župan Tadej Beočanin, ki je prostovoljnim gasilcem iz Sela predal ključe nove AC 35-60. Župan je poudaril pomen pomembnega poslanstva gasilcev, ki se že dolgo ne borijo več zgolj z ognjem, pač pa sodelujejo pri vseh naravnih in drugih nesrečah. Spregovoril pa je tudi o močni tradiciji ter o trdni in učinkoviti organizacijski strukturi, ki temelji na plemenitih vrednotah in vrlinah: »Na Primorskem, in tudi v Selu, je imela gasilska organizacija veliko vlogo pri krepitvi narodne zavesti. Da ne govorimo o tem, kako pomembno vlogo igrajo gasilska društva po vaseh, kjer so običajno tudi gonilo društvenega in družabnega življenja v kraju.«    

Kulturni program sta oblikovali zasedbi Prvaška pleh muzika in Primorski akademski pevski zbor Vinka Vodopivca, zabavnega pa Tanja Žagar in Odprava Zelenega zmaja.

Oglejte si tudi