Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Priznanje za informativne table v Vipavskem Križu

Oblikovalki Tea Goljevšček in Urška Černigoj sta na kreativen način oblikovali turistično informativne table, ki pripovedujejo najbolj zanimive zgodbe o Vipavskem Križu. Uvrstitev njunega dela na letošnji grafični bienale Brumen je veliko priznanje za avtorici.

To jima je uspelo s serijo malce drugačnih turistično informacijskih tabel. Ob nedavni urbanistični prenovi Vipavskega Križa so tam postavili večje srebrne elektro omarice. Prostor, ki ga zavzemajo, so želeli zapolniti z informacijami o bogati kulturni dediščini kraja. Pri oblikovanju sta se Tea Goljevšček in Urška Černigoj, sicer arhitektki, oprli na podobo kamnitih kriških zidov, ki se abstrahirajo v sestave velikih dvodimenzionalnih ploskev. Ta pojavnost jima je bila glavno vodilo pri eksperimentiranju z oblikami in vzorci, predvsem pa sta iskali pot med dobesednim in še vedno dovolj razumljivo abstrakcijo. Uporabili sta črne linije in paleto omejenih barvnih tonov. Naročnik projekta je bila Občina Ajdovščina, avtor besedila je Borut Koloini, prevode besedil pa je pripravil Marko Ipavec.

Fundacija Brumen nosi ime Jožeta Brumna, slovenskega pionirja oblikovanja na področju vidnih sporočil, katerega najbolj znano delo so Kosovelovi Integrali (1967). Bienale Brumen pa predstavlja 'cvetober slovenskega oblikovanja v preteklih dveh letih'. Uvrstitev dosežka ajdovskih oblikovalk na pregledno razstavo v Narodni galeriji v Ljubljani je sočasno tudi promocija Vipavskega Križa.

Oglejte si tudi