Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Mednarodni bienale akvarela malega formata Mini Castra 2018

Letos že četrto leto zapored Lokarjeva galerija skupaj z Društvom likovnih umetnikov Severne Primorske organizira zelo odmeven mednarodni festival akvarela.

Vse se je začelo leta 2015, ko nihče od organizatorjev ni prav vedel, ali bo ideja padla na plodna tla, ali pa bo vse skupaj zgolj enoletna epizoda. Že prvo leto je bil mednarodni odziv izjemen, enako je tudi letos, ko je na vrsti že drugič mali format.

Natečaj je odprt za vse umetnike in v vseh tehnikah akvarela. Na letošnji natečaj je bilo v prvem krogu v elektronski obliki poslanih 475 likovnih del iz 38 držav. 7. maja 2018 je strokovna žirija v sestavi: umetnostne zgodovinarke dr. Nelida Nemec, predsednica žirije, Anamarija Stibilj Šajn in Maja Pangos ter slikarji Lucijan Bratuš, Azad Karim in Vladimir Bačič pregledala vsa prispela dela v prvem krogu in na razstavo sprejela 132 avtorjev iz 37 držav.

Vsi sprejeti avtorji so morali svoje originalne akvarele poslati do konca maja. V ponedeljek, 11. junija, je ista komisija med prispelimi originalnimi akvareli izbrala in podelila pet nagrad (skušala je poiskati in nagraditi take, ki v sebi nosijo poleg dobre izvedbe tudi reševanje likovnih problemov) in deset diplom. Nagrade so prejeli Gordana Zaklan iz Srbije, Sonia Garcia iz Španije, Virginija Urbonaviciene iz Litve, Lirijana Morina in Tanja Hočevar iz Slovenije. Diplome so bile podeljene avtorjem iz Slovenije, Malezije, Rusije, Slovaške in Bolgarije.

Razstava akvarelov malega formata Mini Castra 2018 bo na ogled v Lokarjevi galeriji od 25. avgusta do 21. oktobra.

Vladimir Bačič

Oglejte si tudi