Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Miklavžev pohod z lučkami

Petek, 1.12.204, je bil zame poseben, težko pričakovan dan. Pogled mi je večkrat ušel skozi okno in se usmeril proti modrini neba v upanju, da bo večer na nebu prižgal zvezde. Želja je bila velika, kajti le v primeru lepega vremena je bil organiziran tretji pohod s planinskim krožkom. Želja se mi je uresničila.
Popoldne smo se otroci z OŠ Šturje, OŠ Danila Lokarja, OŠ Otlica in OŠ Dobravlje s starši zbrali pri lovski koči nad Gojačami. Veliko parkirišče so napolnili avtomobili. Množica toplo oblečenih pohodnikov je čakala na Miklavžev nočni pohod z lučkami. Naš cilj je bil prispeti do cerkve svetega Pavla nad Vrtovinom. Vsak izmed nas je v rokah držal svetilko in čakal na odhod.
Planinski vodič, g. Soban, se je prvi podal na pot. Za njim se je kot dolga kača vila množica pohodnikov. Pot se je ves čas vzpenjala in nas vodila skozi gozd. Na določenih delih poti je bila zemlja zelo razmočena in blato se nam je udirali pod nogami. Pri hoji smo morali biti zelo previdni in si z lučko dobro osvetliti pot, da nam ni zdrsnilo. Po uri hoje smo prispeli na planoto pod Čavnom, kjer stoji obnovljena cerkvica. Pred njo nas je pričakal Miklavž. Bili smo presenečeni in navdušeni nad njegovim prihodom. Sprejel nas je in pogostil s košaro, polno sladkih dobrot. Z nami je poklepetal, se fotografiral in nam dal skrivnostno nalogo, za katero starši niso smeli vedeti. A ta naj ostane skrivnost. Ogledali smo si cerkvico in njeno okolico. Všeč mi je bilo, kako je majhna in urejena. V njeni notranjosti smo našli zatočišče pred mrazom in burjo. Po krajšem druženju ob čaju in pecivu smo se spustili nazaj v dolino. Prižgane lučke so osvetljevale pot in puščale sled v temnem in mrzlem večeru.

Po triurnem druženju smo naš pohod zaključili in se rdečih noskov poslovili. Hvala vsem, ki ste s svojo dobroto prispevali, da sem se imela na pohodu zelo lepo.
Jona Stibilj, 6. razred OŠ Šturje Ajdovščina

Zahvaljujemo se podjetjema Fama d.o.o in Mlinotest d.d za prispevek ter domačinom iz Vrtovina, ki so skuhali in pripeljali čaj.

Oglejte si tudi