Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
22°C
9°C
Oceni objavo

Na Waldorfski šoli Primorska rastemo, se učimo in povezujemo z lokalno in širšo skupnostjo

Z letošnjim šolskim letom je v Ajdovščini zaživela waldorfska šola. Po dveh letih delovanja so ji prostori v Bukovici postali pretesni in nov dom ji je ponudila ajdovska stara šola – 'stavba 1'.

V novih šolskih prostorih smo se kmalu prav lepo udomačili, kar res ni bilo težko, saj je šola svetla, prostorna in prijazna; še dodatno toplino pa smo ji vdahnile učiteljice, starši in prijazni mojstri, ki smo jo čez poletje skrbno urejali in pripravljali za naše drage šolarje.

Prostori nam nudijo varno zavetje, kjer lahko v miru rastemo in se učimo, a naša želja je biti tudi odprta šola, zato smo se kmalu začeli povezovati s sosednjimi šolami in drugimi ustanovami. Najprej pa moram povedati, da imamo krasne sosede, ki so se iskreno razveselili našega prihoda in nas velikodušno sprejeli medse.

Že v začetku septembra so nas obiskali učenci OŠ Col, s katerimi smo rajali, peli in se igrali na šolskem dvorišču. Ob tednu otroka smo se z veseljem odzvali povabilu Srednje šole Veno Pilon na ogled igrice 'Repa velikanka'. Kmalu so nam dijaki programa predšolske vzgoje vrnili obisk in takrat so jim naši učenci s prikazom ritmičnega dela glavne ure pokazali, kako se učimo na waldorfski šoli. Praznik svetega Frančiška smo obeležili s petjem njegovih hvalnic v cerkvi Janeza Krstnika, kjer nas je sprejel gospod župnik in nam predstavil življenje tega skromnega svetnika. Bili smo tudi na obisku v Lavričevi knjižnici. Prijazne knjižničarke so nam povedale, kako si sposodimo knjige in zanje skrbimo. Na bližnji kmetiji smo spoznavali domače živali in kmečka opravila. Tik pred jesenskimi počitnicami smo prijetno urico preživeli s prvošolci in učiteljicami na OŠ Danila Lokarja. Še se bomo družili, si izmenjevali izkušnje in ideje.

Seveda pa radi pokukamo tudi preko vipavskih gričev, saj se naš šolski okoliš razprostira široko, celo preko meja. Na biodinamični kmetiji Luna v Šempetru so učenci sejali žito, mleli zrnje, pekli kruh, skuhali joto in hranili živali. Veselimo se obiranja oljk na Biotehnični šoli Šempeter in seveda že tradicionalnih nastopov na različnih prireditvah v zamejstvu. Načrtujemo sodelovanje z mnogimi ustanovami in društvi v lokalni in širši skupnosti in smo odprti za povabila k povezovanju.

Nives Bratina Furlan

Oglejte si tudi