Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Nagrada za največje jamarsko odkritje preteklega leta

O raziskovanju 1000 metrov globokega brezna, 'Macola J Huevos' na Kaninu, smo v Latniku že pisali. V jesenskih in zimskih akcijah smo brezno podaljšali na 2 kilometra dolžine. Raziskovanje nam je letos precej otežila debela snežna odeja. Na srečo smo poleti vhod označili z lesenim kolom tako, da smo ga sploh lahko našli.
Zadnja akcija je zahtevala tri ure kopanja 5 m globoko v sneg, da smo v jamo sploh lahko vstopili. Poplačani smo bili s poševnim rovom, ki smo ga našli 50 m nad dnom.
Kam pelje? Še ne vemo ker nam je zmanjkalo opreme.

6. marca je bila v Ljubljani že trinajsta podelitev Putickove nagrade. Nagrado, poimenovano po enem prvih raziskovalcev slovenskih jam, podeljuje Društvo za raziskovanje jam Ljubljana za največja jamarska odkritja preteklega leta. Nagrado je dobilo Jamarsko Društvo Danilo Remškar prav za raziskave v breznu Macola. Letošnja podelitev je bila še posebej zanimiva saj se je komisija odločila, da bo nagrado podelila kar dvema društvoma. Poleg ajdovskih jamarjev so nagrado podelili še Jamarskemu društvu Borovnica za raziskave v 1028 m globokem Breznu Hudi Vršič na Rombonu.
Glavni sponzor nagrade je podjetje Treking-šport, ki denarni del nagrade (1000 eur) ni hotel deliti na dva dela. Raje jo je pomnožil z dva in tako obe društvi osrečil z 'jurčkom' ali 'čukom'. Slučajno se tako imenuje tudi več kot 400 m globoka vertikala v Macoli.

Zanimivo je tudi to, da raziskovalci Macole raziskujemo tudi v Hudem Vršiču in obratno. Zato je bilo po podelitvi res veselo. Letos finančnih težav pri nabavi vrvi, vponk in ostale opreme ne bo. Zato verjamemo da bomo Macolo še poglobili in podaljšali.

Bogomir Remškar

Oglejte si tudi