Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

MORS bo v Ajdovščini gradil helioport

Državni sekretar ministrstva za obrambo mag. Miloš Bizjak in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin sta v Ajdovščini podpisala pismo o nameri za gradnjo ploščadi za vzletanje helikopterjev.
Republika Slovenija ima na območju letališča v Ajdovščina v lasti zemljišča, s katerimi upravlja Ministrstvo za obrambo, ki ima namen zgraditi ploščad za vzletaje helikopterjev. Predvidena naložba je tudi v interesu občine Ajdovščina, saj bi z njo dvignili nivo zdravstvene oskrbe v občini v primeru urgentnih stanj.

Ploščad bo dobrodošla pri intervencijah s področja zaščite in reševanja (tudi usposabljanju) ter prevozu ponesrečencev in bolnikov s helikoptersko nujno pomočjo. Ploščad bo ležala v neposredni bližini obstoječega logističnega centra za zaščito in reševanje, kjer je prostor rezerviran še za gradnjo gasilskega centra in policijske postaje. Ploščad bodo zgradili še letos, zanjo bo MORS namenil približno sto tisočakov. 
Ploščad bo vstopna točka za reševanje s helikopterjem za velik del severnoprimorske regije, predvsem za ajdovsko enoto gorske reševalne službe. Prav tako bo helioport koristil gasilcem pri gašenju gozdnih požarov s pomočjo helikopterjev. V primeru izrednih razmer je vzletišče pomembno za oskrbo z opremo, ki je nameščena v omenjen regijskem skladišču.

Tudi za občane se bo izboljšala zdravstvena oskrba - za nujen prevoz ponesrečencev in bolnikov do UKC Ljubljana.

Letališče ima sicer v najemu Aeroklub Josip Križaj Ajdovščina (za nedoločen čas), zato bo potrebno parcelo izvzeti iz najemne pogodbe.

Občina se je s podpisom pisma o nameri zavezala, da bo investitorju ploščadi nudila vso podporo in strokovno pomoč in še naprej zagotavljalo ustrezne pogoje za delovanje civilne zaščite, gasilske enote in gorske reševalne službe.

Delegacija MORS-a pod vodstvom državnega sekretarja Bizjaka si je po podpisu ogledala regijsko skladišče na letališču, obiskala Mlinotest, kasneje pa obiskala še Vipavo. Popoldne se je vrnila v Ajdovščino, na pogovore z vodstvi C-Astrala in Pipistrela.

 

Oglejte si tudi