Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Pot okoli Vipavskega Križa odprta

Prvi junijski konec tedna je bilo doživljajsko središče Vipavske doline v Vipavskem Križu in na Cesti – v Križu so potekali tradicionalni semanji dnevi, na Cesti pa so obeleževali krajevni praznik. Oba kraja sta se skupaj veselila nove 'Moje pobude' – turistično-rekreativne poti okoli Vipavskega Križa, ki pravzaprav pelje skozi tri krajevne skupnosti.
Pot se začne na Cesti, kjer na parkirišču pred Domom krajanov že stoji lična turistično-informacijska tabla z zemljevidom in opisom turističnih znamenitosti, ter obkroži Vipavski Križ in Plače. V celoti je označena s smerokazi, pred Vipavskim Križem pa je postavljena še ena turistično-informativna tabla. V celoti je dolga dobrih 8 kilometrov, so pa možne tudi 'krajšnice'. Ni posebej zahtevna, edini približek vzponu je pot na grič, kjer kraljuje Vipavski Križ. Namen pobude je bilo oživiti, obnoviti stare poljske poti. Pot tako pelje med polji, vinogradi, oljčniki, skozi sadovnjake ter gozdiče, okoli Vipavskega Križa, pogled nanj pa pohodnika spremlja prav na vsej poti.

Župan Tadej Beočanin je na slovesnosti ob odprtju poudaril večplastni pomen te pobude. Pot okoli Vipavskega Križa je eden od treh 'čezmejnih' projektov iz Moje pobude – združili so se pobudniki iz dveh, danes treh krajevnih skupnosti (Vipavski Križ, Cesta, Plače) in za ureditev pridobili najvišji možni znesek, 25.000 evrov. Namenjena je pohodnikom, tekačem in kolesarjem. Prišla je ravno ob pravem času, ko je Vipavska dolina razpoznavna kot ena od priporočenih top 10 popotniških destinacij Lonely Planeta. Prvi so se po novi poti zapodili člani društva Tekači Vipavske doline, za njimi pa so jo počasi ubrali še preostali obiskovalci.  

Oglejte si tudi