Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Spominska slovesnost na Gori

V zlato-jesenskem popoldnevu se je, 2. oktobra, ob spomeniku pri 'Ajšnitu' na Colu, odvila spominska slovesnost. Med prvo svetovno vojno so zgradili na tem mestu taborišče za ruske vojne ujetnike. Ujetniki so takrat životarili v skromnih barakah in se spopadali z ledeno orkansko burjo, hladnimi meglenimi dnevi, lakoto in raznimi boleznimi. Med ujetništvom so usekali cesto med Žagoličem in Gozdom in tako omogočili vojski hitrejši dostop iz zaledja na avstroogrske položaje na soški fronti. Mnogo prezeblih in izčrpanih ujetnikov je tedaj tu preminulo.
Tudi današnja sodobna cestna povezava med Colom in Predmejo poteka skozi ta isti usek. Na mestu taborišča in skupinskih grobov ujetnikov stoji spomenik in pravoslavni križ. V sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji, Občino Ajdovščina, Društvom Slovenija Rusija, ZZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, Krajevno organizacijo ZZB NOV Predmeja in Otlica, Društvom veteranov SEVER Severne Primorske ter domoljubi in rodoljubi iz Vipavske doline, poteka vsako jesen spominska slovesnost na žrtve prve svetovne vojne s krajšim kulturnim programom, nagovori in polaganjem cvetja. Letos je navzoče najprej pozdravil g. Angel Vidmar, sicer eden glavnih koordinatorjev dogodka. Pevke dramsko-pevske skupine Zarja, članice Društva upokojencev Ajdovščina, so občuteno zapele tri pesmi, glasbenik Boris Gregorič pa se je poklonil spominu na preminule z igranjem na trobento. Slavnostni govornik g. Franc Černigoj je prebral pričevanji o trpljenju vojakov in ujetnikov med prvo svetovno vojno v naših krajih. Drugi sekretar Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji g. Aleksander Davidov se je v govoru zahvalil vsem, ki niso pozabili na ruske žrtve in hkrati izrazil željo, da se trpljenje in vojne ne bi več ponovile.

Slovesnosti so se udeležili tudi praporščaki ZZB, ZVVS in SEVER s prapori.

V drugi svetovni vojni so se v bojih na Gori skupaj s partizani bojevali tudi pripadniki ruske narodnosti, ki so  bili v različnih enotah IX. Korpusa, predvsem pa v tako imenovanem Ruskem bataljonu. Spominu nanje je bilo namenjeno nadaljevanje slovesnosti najprej pri spomeniku pri Majeriji v Gozdu in nato še na pokopališču na Otlici. Polaganje cvetja na grob, ubrano zapete pesmi, zvoki trobente in častni pozdrav praporščakov so v zgodnje-jesenskem večeru izrazili spoštovanje do žrtev prve in druge svetovne vojne, ki so pokopane v kamnitem svetu med Colom in Otlico.

Alenka N. Bizjak

Oglejte si tudi