Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Stolp oktobra v rožnatem

V sklop prenove grajskega obzidja sodi še vgradnja vrat, večjih in manjših. Vrata bodo ponoči zaklenjena. Novost je tudi osvetlitev stolpa št. 8 in arkad.
Že pred časom je bil poškodovani del obzidja grajskega vrta obnovljen – podrli so ga do temeljev in potem pozidali z istim materialom. Večji vhod tik ob arkadnem obzidju zdaj zapirajo večja kovinska vrata, manjša pa so nameščena na sredinskem vhodu. Gre za nevpadljiva železna vrata, ki po obliki sledijo zaščitnim ograjam ob Hublju in Lokavščku. Namen obnove je bil namreč predvsem funkcionalen – zaščititi območje pred vandalizmom na eni strani, na drugi pa zaščititi obiskovalce vrta pred različnimi nevarnostmi. S prenovo je soglašal tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine, financirala pa jo je Občina Ajdovščina.

Novost je tudi stalna osvetlitev stolpa in arkad – v beli barvi, občasno pa bo najlepša veduta našega mesta zažarela tudi v drugih barvah, kot na primer pred dnevi, ko je ajdovski stolp zažarel v rožnati barvi, v znak podpore ozaveščanja o pomenu preventive zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Oglejte si tudi