Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

Deli
Avtor: Kristina Birsa,

Gorjani v Simbiozi giba

Simbioza ali sožitje je način življenja, ko dva 'organizma' večino časa preživita tesno skupaj. A lahko to rečemo za generacijo predšolskih otrok in starih staršev?
Na Gori je to sožitje živo in dejavno. Prenekatera urica varstva v objemu starih staršev je topel balzam za drobno otroško dušo. Stari starši so v pomoč mladim staršem, so blažilci hitrega, natrpanega in napetega življenja mladih družin. Ko te v vrtec povabi drobna otroška ročica, si nekateri še delovno aktivni stari starši vzamejo dopust, da svojega vnuka razveselijo.
V oddelku vrtca na OŠ Otlica malčki cenijo to dobroto starih staršev in jim jo po svojih močeh skušajo vrniti. Večkrat letno pripravijo v skupini različna srečanja in druženja. Ob letošnji Simbiozi giba so jih povabili na skupno preživljanje jesenskega dopoldneva. V šolski telovadnici so drug ob drugemu krepili spretnost, gibljivost in sodelovanje. Zaplesali so ob himni Simbioze giba.
Tudi skupna malica je bil del medgeneracijskega druženja. V drugem delu dopoldneva pa so se naužili lepot jesenskega gozda. Del vzpona v smeri proti Golaku je bil preizkus vzdržljivosti mladih in starih. Oboji so se odlično izkazali.
Stari starši so si na koncu zaslužili kolajne. Ni bil na njih zapisan rezultat, ampak fotografija vnuka. Kolajna bo visela kje v stanovanju, vnuk pa bo – le kje drugje kot v srcu starih staršev.
Saj ni treba, da malčku kupimo dragoceno igračo, niti ni treba, da ga peljemo na drage počitnice, dovolj je, da se v njegov spomin vtisnejo drobceni, z ljubeznijo stkani biseri skupnega preživljanja.
Ivica Vidmar, vzgojiteljica

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!