Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

10. marec - praznik moških

Vsako leto 8. marca svet praznuje ekonomsko, politično in socialno enakopravnost in dosežke žensk. Bog ne daj, da kdo pozabi svoji dragi ob mednarodnem dnevu žena podariti rdeči cvet. Kaj pa moški? Kdaj se dame spomnimo in jih počastimo, razveselimo?
V Hiši Malorca Ajdovščina, zaposleni skupaj s prostovoljci, izkoristimo vsako priložnost, da ustvarimo prijetno vzdušje med našimi uporabniki in tokrat smo se spomnili na 10. marec. Na ta dan namreč v krščanstvu obhajamo god štiridesetih mučenikov – praznik moških.

Zgodovina uči, da je bilo štirideset mučenikov oz. mučencev štirideset vojakov XII. legije imenovane 'Legio fulminata Melitensis' iz časa vladavine cesarja Licinija (308-324), ki je po sporu s Konstantinom I. Velikim z odlokom vojakom ukazal, naj se krščanstvu odrečejo ali pa jih čaka smrt. Štirideset se jih je ukazu uprlo in v najhujši zimi leta 320 naj bi jih odpeljali ob kopališče mesta Sebasta v Mali Armeniji, danes Siwas v Turčiji, kjer jih je čakala smrt v ledeno mrzli vodi. Za tiste, ki bi se želeli spreobrniti v zadnjem trenutku, je bila pripravljena topla kopel. Eden od vojakov je želel izkoristiti rešilno bilko, a zaradi nenadne spremembe temperature je takoj umrl. Njegovo mesto je prevzel prisotni stražar, ki se je priznal za kristjana ter se vojakom pridružil v smrti. Kljub temu, da so vojaki v oporoki, spisani v zaporu, zahtevali, da se jih pokoplje v Sareimu pri Zeli (danes Kyrklar v Mali Aziji), se njihova želja ni uresničila. Trupla so sežgali in pepel raztresli v reko, da bi tako uničili vsak spomin na mučence.

Tradicija zapoveduje, da naj bi na ta dan moški v dar prejeli suhe slive, trnje in klobaso, v opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja. Ker pa je trnja v življenju dovolj, smo se punce odločile, da si naši fantje zaslužijo zgolj klobaso, kot simbol zahvale za vse trenutke, ko se skupaj nasmejemo in pozabimo na vsakdanje peripetije. 

Oglejte si tudi