Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Kočevska planinska pot

V nedeljo 15.4.2015 smo se ajdovski planinci odpravili na Kočevsko. Naš cilj so bili preko 1000m visoki grebeni Stojne nad Kočevjem, kjer je bilo tudi izhodišče naše poti. Mesto Kočevje leži na kraškem Kočevskem polju na obeh straneh reke Rinže. Najprej smo se povzpeli na 994m visoki Livoldski vrh. Pot se je zmerno vzpenjala, tik pod vrhom pa se je postavila pokonci. Tu so nam do vrha pomagali klini in jeklenice. Pod vrhom je bilo razgledišče s pogledom na Kočevje in okolico. Še žigec in sledil ja spust in ponoven vzpon do gradu Fridrihštajn.
Ostanki gradu, ki se pnejo nad prepadno steno, nam pripovedujejo žalostno zgodbo Veronike Deseniške in Friderika Celjskega. Kot na dlani, sta se pred nami dvigala Mestni vrh in Požgani hrib, proti katerima smo se namenili tudi mi. To je pomenilo zopet najprej navzdol, nato pa navzgor. Ob Fridrihštajnski steni smo se spustili v dolino in se usmerili na 1034m visoki Mestni vrh s pogledom na Kočevje. Zopet je sledil spust in nato še zadnji
vzpon na Požgani hrib, ki se tako kot Mestni vrh nahaja v osrčju prostranih gozdov Stojne. 1009m visoki Požgani hrib nam je ponudil lep razgled proti Veliki in Goteniški gori. Čakal nas je le še spust do Koče pri Jelenovem studencu, kjer so nam prijazni domačini postregli s slastno trojko. Vse pohvale kuharju, ki nam je povedal, da so za trojko potrebne tri glavne sestavine: fižol, koleraba in krompir. Tudi klobasa ne sme manjkati. V skrivnostne kočevske gozdove sta nas popeljala vodnik PD Ajdovščina Vladimir Lemut in predsednik PD Kočevje Milan Mlakar.
MG

Oglejte si tudi