Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Pohod spomina

Člani Planinskega društva Ajdovščina so se v soboto, 11. novembra 2017, udeležili že 18. tradicionalnega spominskega pohoda v počastitev padlih in umrlih vojakov ter konca I. svetovne vojne v slovenskih gorah, na soški fronti, 'KRN - POHOD SPOMINA 1918 - 2017'. Letošnji pohod je bil posvečen 100-letnici bitke pri Kobaridu, ČUDEŽU PRI KOBARIDU, in koncu soške fronte.

Ajdovski planinci smo se zjutraj odpeljali z avtobusom po Soški dolini do Doma dr. Klementa Juga v Lepeni. Dolina se je komaj prebujala v jutro, ki ni kazalo vedrine, vendar je naš avtobus pridno lovil kilometre.
Ko smo izstopili, smo pot nadaljevali po zložni planinski poti – mulatjeri, do Doma pri Krnskih jezerih (1385 m) in do jezera, kjer se je ob 13. uri na obali jezera pričela prireditev s slavnostno govornico Andrejo Katič, ministrico za obrambo RS. Zbrane je nagovoril tudi poslanec Državnega zbora Danijel Krivec. Prireditvi so prisostvovali še
predstavniki slovenske vojske, atašeji Rusije in Madžarske, ameriški veleposlanik, predstavniki veteranskih organizacij in Društvo 1313 iz Bovca, ki skrbi za ohranjanje zapuščine prve svetovne vojne. V kulturnem programu so nastopili pevci z Bovškega in harmonikar. Srečanje je zaključil ogenj miru, ki so ga prižgali vojaki..
Po tej prireditvi je bila še krajša slovesnost pri 'Madžarskem križu' na planini Duplje, kjer so pokopani madžarski vojaki, ki so izgubili življenja na soški fronti. Slovesnost se je zaključila s kratko mašo vojaškega kurata in polaganjem vencev več domačih in tujih delegacij.
Vreme je bilo pohodnikom, ki smo se v strnjeni koloni vzpenjali proti jezeru, naklonjeno.
Čeprav nas niso božali sončni žarki, pravega mraza ni bilo. Polovico poti smo uživali tudi v hoji po snegu.
Pohod se je zaključil z vero, da se nikoli več ne bo ponovilo gorje, ki je gospodarilo po naših planinah pred sto leti. Planine naj nam nudijo lepoto, veselje, užitek. Sovraštvo naj se umakne ljubezni.
Marjana Soban
Foto Marjana Soban

Oglejte si tudi