Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Društvo upokojencev z novim vodstvom

Letošnje leto je bilo za Društvo upokojencev Ajdovščina volilno leto. Dosedanja predsednica Metka Marušič je po 12 letih uspešnega vodenja prepustila vajeti novoizvoljenemu predsedniku Marjanu Hajdinjaku. Društvo šteje 1.215 članov in je aktivno na mnogih področjih in tako bogati življenje občanov Občine Ajdovščina.
Na zboru članov društva je vse prisotne razveselil pester kulturni program, ki so ga oblikovali učenci šturske in ajdovske šole, ŽePZ Večernica, DPS Zarja, kitaristke 4. letnika predšolske vzgoje SŠ Veno Pilon, pianistki 3. letnika SŠ Veno Pilon in Plesna skupina Ajda.

Kulturno dogajanje v društvu je pestro. Ženski pevski zbor Večernica, ki ga vodi zborovodja Miran Rustja, bo junija v Ajdovščini gostil srečanje upokojenskih pevskih zborov Primorske – Večernice so namreč lani zmagale na takem srečanju.

Dramsko pevska skupina Zarja, pevski del vodi Marija Terčelj, dramski pa Jožica Mozetič, je vedno bolj prepoznavna in uspešna. Fotografska sekcija bo v septembru praznovala 10 let delovanja in bo v jubilejnem letu še posebej ustvarjalno.

Delo prostovoljk in prostovoljcev je nadvse cenjeno. S projektom 'Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma' so med najuspešnejšimi v Sloveniji. Projekt je bil v letu 2017 nagrajen v Evropskem parlamentu in prejel nagrado 'Državljan Evrope 2017'. Skupaj z Občino Ajdovščina pa se bodo vključili v projekt 'Sopotnik', ki bo potreboval voznike, ki bi vozili občane po določenih opravkih. Stroške prevoza bo krila občina. Projekt 'Rdeči gumb' pa bi starejše občane, ki živijo sami doma, povezal s centrom za pomoč.

Šport je v društvu zelo priljubljen in združuje veliko članic in članov na različnih področjih. Najstarejša panoga je balinanje in člani imajo veliko nastopov in dobrih rezultatov. Uspešni so tudi v pikadu, kegljanju, streljanju z zračno puško, ribolovu s plovcem, šahu. Rekreacija še vedno poteka v mali dvorani na Policah in v bazenu. Pohodništvo si utira svojo pot skupaj z Ljudsko univerzo in vodniki Planinskega društva Ajdovščina.

Zeliščarska sekcija, ki jo vodi Meri Božič, združuje ljubiteljice narave, dobrot, ki jih nudi narava in druženje ob skodelici čajnih mešanic, ki so zrasle od Čavna do Nanosa in Krasa. Za krepitev spomina skrbi sekcija reševanje križank, ki je zaživela v sodelovanju z Ljudsko univerzo. Za oddih pa poskrbi komisija za turizem, ki organizira izlete, letovanja doma in v tujini.

Veliko je bilo narejenega v lanskem letu in prav toliko je tudi načrtovano za letos. Društvo si prizadeva, da bi obogatilo tretje življenjsko obdobje čim več osebam in vabi v svojo sredino vse, ki želijo sodelovati in prispevati za višjo kakovost življenja.

Nevenka Vidmar

Foto Bogdan Krapež in Nevenka Vidmar

 

 

Oglejte si tudi