Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Slovo od leta 2017 in pozdrav letu 2018

Planinsko društvo Ajdovščina je leto 2017, tako kot že vrsto let, zaključilo s tradicionalnim pohodom na Golake, imenovanim 'Božični večer na Golakih'.

Pohoda se je udeležilo okrog sto pohodnikov, ki so na Golake prišli iz različnih smeri, od blizu in daleč. Planinci, ki radi hodijo v skupini, so se zbrali na avtobusni postaji in se družno podali na pohod.

Tokrat je bil Golak pokrit z belo odejo, zato je bila pot nekoliko zahtevnejša, vendar je bil korak, po uhojeni gazi, prijeten. Premnoge zvezde so planincem kazale pot, čeprav jo vsi dobro poznajo. Vrh Golaka je v jasni noči ponujal lep razgled na osvetljeno Vipavsko dolino, vse tja do morja in Trsta.

Po povratku so se pohodniki zbrali v Iztokovi koči, kjer je harmonika ogrela telo in pete. Takoj, ko se je na koledarju obrnil list v novo leto, to je v soboto, 6. 1. 2018,  je PD Ajdovščina organiziralo že 14. tradicionalni nočni pohod na Čaven. Vremenske razmere tokrat niso bile prijetne za hojo v gore, saj je deževen dan napovedoval tudi deževen večer. Kljub temu je Čaven povabil k sebi številne planince. Vztrajni pohodniki so se na pot podali po najdaljši poti, iz Lokavca, drugi so pot proti Čavnu rezali iz krajših smeri.  Ne glede na vreme so planinci, tako kot vedno, poskrbeli za dobro voljo, ki je tudi tokrat ni manjkalo.

Ko se je mesec januar prevesil v drugo polovico, je vodnik PZS Mirko, v nedeljo 21. januarja 2018, peljal 56 planincev na pohod v koprsko zaledje, in sicer od Kampela do Pomjana in Marezig do Vanganela. Pot so pričeli na nadmorski višini 8 m, najvišja točka pohoda pa je bila na Pomjanu, 378 m. Premagali so skupno 480 m višine in pot prehodili v dobrih štirih urah.

Vijugasta planinska pot na Pomjan, imenovana Lovrečieva planinska pot ali Pomjanska pravljica, jih je ob spremljavi žuborečega potoka vodila po gozdičku in po pobočju z lepimi razgledi na Vanganelsko dolino. Z razgledne točke na Pomjanu so pogledi segli še na Šavrinsko hribovje, na Slavnik, Čičarijo in Dolomite. Pot do Marezig je bila manj prijetna, saj se ni bilo mogoče izogniti asfaltni cesti. Nagrada v Marezigah so bili lepi razgledi.

Zadnji del poti do Vanganela je vodil skozi oljčne nasade, po kolovozu in delno po planinski poti  'Pot za srce', mimo Vanganelskega jezera v Vanganel, kjer je čakal avtobus, ki je planince odpeljal še na zasluženo enolončnico.                                                                     

Marjana Soban

Foto: ms

Oglejte si tudi