Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Kaj je 'senčenje na delovnem mestu'?

'Senčenje na delovnem mestu' je program učenja, ki dijakom omogoča spoznavanje poklicev, ki jih sami izberejo. Program je v sodelovanju z Inštitutom za mladinsko politiko razvila Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, podprla pa ga je tudi Občina Ajdovščina.

Če odtipkate v brskalnik geslo 'senčenje na delovnem mestu', vam striček Google ponudi prosta delovna mesta za monterja senčil. Torej gre tudi po tej plati za novost v našem prostoru. Izraz senčenje (angleško Job Shadowing) namreč izhaja iz oblike te metode - da ima zaposleni, ki izvaja svoje običajne delovne aktivnosti, za hrbtom opazovalca - ta 'meče senco' na zaposlenega.  

V ajdovskem primeru program poteka tako, da dijaki obiščejo delovna mesta, ki ustrezajo njihovi želeni izobrazbi. Vsak dijak 3. letnika gimnazije se bo udeležil dveh enodnevnih senčenj na delovnem mestu v tistih podjetjih in zavodih v ajdovski občini, ki jim je v interesu, da pridobijo ustrezne domače kadre. Občina Ajdovščina je v program vstopila z željo, da na svojem območju vzpostavlja dovolj velik bazen kadrov, ki jih bodo delodajalci v bodoče potrebovali. Tudi na ta način je mogoče usmerjati srednješolce v deficitarne poklice, hkrati pa jim senčenje olajša vstop na trg dela.

Senčenje (lahko bi rekli tudi opazovanje) mora dijaku ponuditi vpogled v širok nabor del in nalog, ki izhajajo iz delovnega mesta, ki ga opazuje, zato zahteva ustrezno pripravo, tako dijaka kot mentorja v podjetju ali zavodu. Opazovalec mora vnaprej pridobiti dovolj informacij o organizaciji, v kateri bo potekalo opazovanje, da bo razumel vlogo izbranega zaposlenega. Če je mogoče, si lahko opazovalec sproti zapisuje svoja razmišljanja, vprašanja, zaznane informacije itd. Po opazovanju je pomembno, da se o vseh vprašanjih ali nejasnostih z zaposlenim pogovori.

Program se bo izvajal do konca maja prihodnje leto.

Oglejte si tudi