Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Obeležili smo slovenski kulturni praznik

Tradicionalno na OŠ Šturje Ajdovščina obeležujemo slovenski kulturni praznik v tednu pred ali po dela prostem dnevu. Navadno za učence pripravimo srečanje z umetnikom. Naši gostje so bili do sedaj ustvarjalci, ki izhajajo ali ustvarjajo v okolici Ajdovščine. Tako so se učenci že pogovarjali z Davidom Ličnom, Silvo Copič, Teo Curk Sorta in Laro Jankovič. V letošnjem šolskem letu pa smo prireditve ob kulturnem prazniku povezali s sodelovanjem na festivalu 'Bralnice pod slamnikom'.
Cilj festivala, ki ga že 8. leto zapored organizira založba Miš v sodelovanju s splošnimi knjižnicami iz Domžal, Idrije, Sežane, Tolmina in Nove Gorice, je med drugim motivacija za branje kakovostnih književnih del predvsem domačih avtorjev. V okviru festivala je organiziranih več dejavnosti za promocijo branja, spodbujanje dejavnosti po branju ter medgeneracijsko sodelovanje.

V sredo 7. februarja 2018, so se učenci na matični šoli in na podružnici srečali s pisateljico, pesnico, gledališko igralko in profesorico Natašo Konc Lorenzutti. Umetnica živi v Oseku, dela pa na Gimnaziji Nova Gorica, kjer poučuje predmete, povezane z gledališčem in filmom. Približno 15 let je njen poklic tudi pisateljevanje. Piše za najmlajše otroke, najstnike in tudi odrasle. Januarja letos so učenci spoznavali literarno ustvarjalko in brali njene knjige.

Na srečanju je pisateljica prebirala odlomke iz svojih del in odgovarjala na vprašanja učencev.

V pogovoru je poudarila, da lahko ustvarja zato, ker opazuje in posluša, kaj se dogaja okrog nje. Ne da bi pridigala, je učencem pojasnila, zakaj je dobro dvigniti pogled od tablice ali telefona in videti, kaj se dogaja med ljudmi. Pripovedovala je tudi, kako se je odločila, da bo pisateljica. Pri tem je prav gotovo kakšnega učenca nemalo začudila, saj je povedala, da mora, kar napiše, velikokrat popraviti.

Književne osebe v njenih knjigah so otroci in mladostniki, ki bi prav lahko bili učenci na naši šoli. Ne da se jim pisati naloge, kujajo se in se hitro sporečejo, iščejo prijatelje in menijo, da so starši in učitelji preveč zahtevni. Prav ti otroci pa znajo tudi razumeti sočloveka, se opravičiti, priznati zmoto in narediti domačo nalogo. Zato otroci, mladostniki in tudi starejši radi prebiramo knjige Nataše Konc Lorenzutti.

Na šoli je trenutno najbolj iskana knjiga 'Avtobus ob treh'. To je delo, za katerega tudi avtorica meni, da je njena najboljša knjiga doslej.

Veseli smo, da se je pisateljica pogovarjala z nami in nam brala. Veselimo se tudi njene nove knjige, nadaljevanja zgodb o Niki, književni junakinji dela 'Kdo je danes glavni'.

Ksenija Černigoj

Oglejte si tudi