Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

ŠGV znova na poletni šoli v Grčiji

Poletna šola klasičnih jezikov, ki je letos potekala že tretjič zapored, se je namesto v preroških Delfih odvijala na Peloponezu. Kot vsako leto je tudi tokrat za organizacijo skrbel Oddelek za klasično filologijo Filozofske fakultete v sodelovanju z Društvom za antične in humanistične študije. Šola je potekala od 23. do 30. junija, udeležili pa so se je dijaki in profesorji slovenskih in zamejskih gimnazij ter študentje in profesorji Filozofske fakultete v Ljubljani. Iz Škofijske gimnazije Vipava je na popotovanje po Peloponezu odšlo 12 nadobudnih dijakov, ki so predstavljali kar tretjino vseh udeležencev.
Po začetnih nepredvidenih zamudah na avtocesti in trajektu smo končno le dočakali izplutje v smeri Grčije in prihod v gorato Arkadijo, osrednjo pokrajino na Peloponezu, kjer smo bili nastanjeni. Predviden program so v prvi vrsti sestavljala predavanja o zgodovinskih, mitoloških, umetnostnozgodovinskih, literarnih in filozofskih vsebinah, povezanih s prostorom antičnega Peloponeza. Poudarek je bil na orisu bližnjih antičnih mest, ki smo jih nato tudi obiskali: med drugim smo se sprehodili po utrjenih Mikenah, preizkusili smo akustiko v slavnem epidavrskem gledališču, se povzpeli na atensko Akropolo oziroma Areopag ter se pomerili v teku na stadionu v Olimpiji.

Program so dopolnjevale delavnice, kjer so dijaki v manjših skupinah lahko pokazali svojo ustvarjalno plat: narisali so osnutke za poslikavo vaze, pripravili koncert grške glasbe, spoznavali razvoj grškega templja, raziskovali podobnosti in razlike med staro in novo grščino, se poigravali z antičnimi pregovori in frazami, razmišljali o podobi in vlogi žensk v antiki ter se seznanili z različnimi interpretacijami mitološke junakinje Elektre. Novost so bile ure jezikovnega pouka, kjer so dijaki izbirali med novo oziroma staro grščino ter latinščino. Urnik so poleg tega popestrile ure, namenjene kvizu in pantomimi na temo antike, kopanju, sprehodom po mestu, kupovanju spominkov, plesu v tipični grški taverni in sproščenemu druženju ob igranju namiznih iger. Domov smo prišli sicer nekoliko utrujeni, a polni prijetnih spominov in nepozabnih vtisov, kar dokazujejo spodnji prispevki dijakov.

"V spominu mi bo najbolj ostala ekskurzija v Atene, saj sem si to mesto najbolj želela ogledati. Ko pomislim na Grčijo, se mi v mislih najprej prikaže podoba Partenona – tam sem ga imela priložnost videti v živo. Prav tako je zanimiv tudi ostali del Akropole in mesto, ki smo ga lahko sami raziskovali. Marsikdo si verjetno ne more predstavljati, zakaj bi kdo želel iti na poletno šolo, a je to zanimiva in nepozabna izkušnja – priporočila bi jo vsem, saj je primerna za vsakogar. Program ni zahteven in je zanimiv, vsak dan pa je popestren z ekskurzijo v znano antično mesto. Dovolj je tudi prostega časa za tkanje novih prijateljstev in ustvarjanje nepozabnih trenutkov."

Mihaela Poljšak, 3. b

"Če bi lahko še enkrat izbirala, ali naj grem na poletno šolo, bi se verjetno odločila enako. Ker sem se je udeležila s svojimi prijateljicami, sem mislila, da se ne bom nič družila z ostalimi udeleženci, a so namizne igre in veliko prostega časa, ki ga sicer ni bilo nikoli preveč, pripomogli k temu, da smo se vsi lahko družili med sabo in tako oblikovali nova prijateljstva. Poleg druženja med prostim časom sem uživala tudi med delavnicami in učenjem jezika. Seveda je to poletna šola in ne samo počitnice. Tega se ne sme pozabiti. Učila sem se o Grčiji in njeni zgodovini, to pa bo zagotovo pripomoglo pri ohranjanju spomina na ta izlet."

Marija De Luisa, 3. a

"Poletna šola klasičnih jezikov je letos potekala na Peloponezu. Tam smo ostali cel teden in si ogledali znamenitosti stare Grčije. Pred kosilom smo imeli predstavitev kraja, ki smo si ga popoldne šli pogledat. Ogledali smo si Mikene, gledališče v Epidavru, Olimpijo, najbolj pa mi je bil všeč ogled Akropole v Atenah. Čeprav je ves teden deževalo, smo se veliko naučili, veliko ogledali in se imeli lepo."

Petja Premrl, 3. a

"V mojem spominu bo od tedna, preživetega v Grčiji, najbolj ostal dogodek sredinega popoldneva v Atenah: dopoldne smo si ogledali Akropolo, glavno znamenitost mesta, potem muzej Akropole, nato pa smo imeli v prestolnici veliko prostega časa, ki smo ga lahko izkoristili po lastnih željah. Po sprehodu po mestu, iskanju primernega kraja za kosilo in nujnem obisku Hard rock cafe-ja je sledil še obhod trgovin v centru mesta. Ob vračanju na prvotno zbirališče pa nas je iz sinjega neba presenetila nenadna ploha dežja. Nebo se je stemnilo, začelo je grmeti in bliskati, mi pa smo bili v kratkih oblačilih in vsi brez dežnika ujeti pod podhodi in atenskimi balkoni. Ker se je že mudilo zaradi natančno določene ure odhoda avtobusa, smo nekateri sklenili teči po dežju, medtem ko se je naliv malo umiril, nekateri pa so, sicer vznemirjeni, vseeno počakali na suhem, dokler se nebo ni zjasnilo. Mokri in malce premraženi, a s širokimi nasmehi smo na srečo vsi prišli na cilj pravočasno. Kljub nepričakovani plohi in prehladu, ki sem ga ironično staknil prav v državi morja in poletja, bi poletno šolo prav zaradi te in še mnogih izkušenj, dogodkov in novih znanj priporočil prav vsakemu, saj ne zahteva posebnih predznanj, ponuja pa dobro mešanico šole, zanimivega antičnega sveta in seveda potovanja."

Jurij Grohar, 3. b

"Teden na poletni jezikovni šoli je bil zanimiv in poln presenečenj. Vstopili smo na avtobus, poln neznancev, in šli na jug, kjer smo pričakovali toplo in suho vreme. Pričakalo nas je ravno obratno: temperature pod petnajstimi stopinjami in konstanten dež na višini 1100 m. Smo imeli pa zato več časa za učenje klasičnih jezikov: spoznali smo grške črke in znanje o njih uporabili ob hoji po ulicah grških mest ali branju smerokazov. Imeli smo tudi razne delavnice in predavanja, pri katerih smo spoznavali grško mitologijo in zgodovino krajev, ki smo jih obiskali. Poletna šola mi je dala novo izkušnjo, dijaki smo med seboj spletli nova prijateljstva in se na vsakem koraku fotografirali, da nam bo ta poletna šola za vedno ostala v spominu."

Maruša Čuk, 3. a

"Grčija – zibelka antike ter dežela mitov in legend o znanih bogovih in junakih. Zgodbe bogov in njihov svet so me že od nekdaj zanimala in vznemirjala, tako da ni bilo seveda nič nenavadnega, da sem se svojega prvega obiska države nadvse veselila. Pot je bila dolga, a se je izplačala. Neizmerno sem uživala, ko smo se sprehajali po atenski Akropoli, si ogledovali Olimpijo ter se povzpeli na vrh gledališča v Epidavru. Ko se tako sprehajaš med antičnimi ostanki, ki se danes morda komu zdijo le »kupi kamenja«,  z lahkoto začutiš duh preteklosti. Ostanki govorijo svoje zgodbe. Slišiš in čutiš jih v vsakem posameznem kamnu, ki je še ohranjen. Seveda popotovanje ni bilo namenjeno le ogledu znamenitosti, ampak tudi učenju jezika. Sama sem se odločila za učenje nove grščine. Naučila sem se nekaj osnovnih grški besed in fraz, grško abecedo ter seveda nekaj zanimivosti o antiki v Grčiji. Moj prvi obisk Grčije bo stal v mojem spominu kot nekaj, kar je bilo vredno doživeti in se spominjati."

Mia Kobal, 3. b

"Na poletno šolo v Grčiji sem se sprva prijavila predvsem zato, da bi se naužila grškega sonca in morja. Ker pa ni minil dan, da nas ne bi zmočil dež, smo se kopali le enkrat. Kljub temu mi bo teden ostal v zelo lepem spominu. Vzdušje je bilo vedno sproščeno, saj so se profesorji zavedali, da je to poletna šola in temu primerno niso bili preveč zahtevni s pravili. Predavanja in delavnice so bile prav tako zanimive, saj smo dopoldne poslušali o nekem najdišču, npr. Mikenah, in jih popoldne tudi obiskali. Obisk poletne šole bi priporočila vsem, ki jih vsaj malo zanima grška kultura in bi se o tem hoteli dodatno poučiti."

Ana Pervanja, 4. c

"Za poletno šolo sem se odločila zato, da si malo oddahnem po napornem šolskem letu in kaj novega spoznam. Čeprav vreme prve dni ni bilo idealno, smo se imeli lepo. Zanimivo je bilo, da so bile povsod mačke ali psi. S tem povezan je tudi pripetljaj, ko mi je ena izmed mačk ukradla kosilo iz vrečke. Sprva sem bila jezna, ampak gotovo je bila res lačna. Na morje nam je uspelo iti le enkrat, a sem ga izkoristila – lepo se je bilo kopati in sončiti. Spoznala sem veliko zanimivih ljudi, veliko videla in doživela. Šolo bi priporočala vsakemu, ki ga antična in moderna Grčija zanimata ali pa je ljubitelj jezikov, saj smo imeli tudi jezikovni pouk. Hvaležna sem za to izkušnjo in sem vesela, da sem bila del tega projekta." 

Urša Likar, 4. c

"Na poletno šolo sem se prijavila predvsem zato, ker sem si že od nekdaj želela spoznati Grčijo z njeno antično kulturo, pa tudi zato, da si oddahnem po napornemu šolskemu letu. Dijaki in profesorji so bili prijazni in polni dobre volje že od samega začetka. Med nami pa je vladalo sproščeno vzdušje, ki se ga je čutilo ves čas poletne šole. Všeč so mi bile ekskurzije, na katerih smo spoznali vsa najpomembnejša mesta antične zgodovine. V Epidavru pa smo po treh dneh dežja prvič lahko začutili tudi pravo grško sonce. Poletno šolo bi priporočila vsem, ki so vsaj malo zainteresirani za grško kulturo in bi se radi naučili osnov enega od klasičnih jezikov."

Rahela Ipavec, 4. c

"Za poletno šolo klasičnih jezikov sem se v prvi vrsti odločila, ker sem si želela ogledati antična najdišča. Najbolj sta me navdušila gledališče v Epidavru in atenska Akropola, ker sta bila ta spomenika najbolje ohranjena. Tudi pogled z Akropole je zanimiv, saj šele od tam vidiš, kako velike so Atene. Poleg znamenitosti mi bodo v spominu ostale poplavljene ceste v Atenah, pastirji, ki ženejo ovce po cesti, dežnik za pet evrov, ki ne deluje, zanimiva govorica tržaških dijakov, školjke, v katere ne smeš metati toaletnega papirja, prijazni natakarji, ki se ob dejstvu, da si doma iz Slovenije, najprej spomnijo na košarkarja Dončića, prodajalka, ki ni prepričana, ali je Slovenija še v Evropski uniji, poskočen ples enega izmed Grkov in sončni zahod na morju."

Monika Krapež, maturantka

Oglejte si tudi