Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Že osmič zlati na tekmovanju mladih raziskovalcev

Škofijska gimnazija Vipava že osem let sodeluje na tekmovanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in ima v svojih vitrinah že prav toliko zlatih priznanj.

Tekmovanje je organizirano tako, da dijaki svoje raziskovalne naloge najprej predstavijo na regijskih srečanjih po Sloveniji. Za severnoprimorsko regijo srečanje poteka v Idriji. Komisija vsako leto izbere sedem nalog iz različnih področij, ki se uvrstijo v prvi krog državnega srečanja. Posebna komisija z vsakega področja nato izbere po šest nalog, ki se uvrstijo v drugi, finalni krog. Po predstavitvi in zagovorih se podelijo po dve zlati in štiri srebrna priznanja.

V prejšnjih letih so bili zlati naslednji raziskovalci (vsi s področja matematike): Tilen Marc in Dominik Šurc (maj 2007), Luka Kobal (maj 2010), Rok Miklavčič in Jan Križnič (maj 2013), Matjaž Vovk (maj 2014), Jakob Božič, Miha Debenjak in Primož Ruter (maj 2015), Sara Maraž, Tjaš Božič in Miha Torkar (maj 2016), Tjaša Valič in Martina Lokar (maj 2017). Sara Maraž, Tjaš Božič in Miha Torkar so bili povabljeni tudi na evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov septembra 2017 v Estonijo, kjer so prejeli posebno nagrado.

Na državnem tekmovanju, ki je potekalo 14. 5. 2018 v Murski Soboti, pa sta zlato priznanje letos dosegla Rok Jurinčič in Patrik Mikuž z nalogo Pitagorejske peterice. Uspeh šole pa sta dopolnili še dve raziskovalni nalogi, ocenjeni s srebrnim priznanjem: Maja Križnič in Lenart Žežlina sta priznanje dosegla z matematično nalogo  Ali je pokončna piramida res pokončna? (Neskladja v gimnazijskih učbenikih za matematiko) in Polona Ušaj z nalogo s področja sociologije: Izseljevanje mladih Slovencev.
Čestitamo!



 

Oglejte si tudi