Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Intervju: Mateja Črv, magistra socialnega dela

V tokratnem intervjuju smo se pogovarjali z Matejo Črv, udeleženko projekta 'Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela', ki ga izvaja Inštitut za mladinsko politiko, Ajdovščina. Mateja je ena izmed tistih udeležencev projekta, ki so se aktivno udeleževali projektnih aktivnosti in na koncu uspešno pridobili novo zaposlitev v lokalnem okolju.
Pozdravljena Mateja,

Najprej iskrene čestitke za novo službo v sklopu projekta 'Asistent' pod okriljem Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina. Šla si skozi dve fazi projekta 'Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela' zato nas zanima kako gledaš na to izkušnjo.

Prihajaš iz Velikih Žabelj pri Ajdovščini in pred kratkim si z odliko magistrirala na Fakulteti za socialno delo. Je bila tvoja želja, da delo iščeš v domačem lokalnem okolju?

Moja prvotna želja je bila ostati v Ljubljani in iskati službo tam, saj sem se v vseh letih navadila na tamkajšnje okolje.

Kje si izvedela za projekt Inštituta za mladinsko politiko, ki naslavlja mlade brezposelne osebe iz lokalnega okolja?

Prvotno sem za projekt izvedela preko znanca, ki se je pozneje tudi sam vključil v projekt. Sem pa vse nadaljnje informacije iskala sama, predvsem me je za vključitev v projekt pritegnila izkušnja udeleženke, ki je že bila vključena v ta projekt.

Po vpisu v projekt si se začela aktivno udeleževati uvodnih usposabljanj, ki so potekala v Hiši mladih v Ajdovščini. Meniš, da so ti usposabljanja koristila oz. katero usposabljanje ti je ostalo najbolj v spominu in zakaj?

Priznam, sprva sem bila malo skeptična glede uvodnih usposabljanj, saj sem podobna predavanja poslušala že v času študija. Določeni predavatelji, ki ste jih izbrali, pa so me res presenetili z zanimivim načinom podajanja informacij, ki so pritegnili mojo pozornost; podali so konkretna in uporabna znanja. Najbolj sta mi v spominu ostali dve delavnici. Prav iz začetka uvodnih usposabljanj, delavnica Luke Manojloviča in lego kocke – kot način povezovanja tima, spodbujanje kreativnega razmišljanja. Druga pa je bila delavnica Mojce Frančeškin, s katero sem imela možnost krepiti veščine javnega nastopanja.

Vsi udeleženci ste nestrpno pričakovali naslednji dve fazi projekta – usposabljanje pri mladinskih in drugih organizacijah ter usposabljanje na delovnem mestu pri lokalnih podjetjih. Sama si bila usmerjena na Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina. Kaj si pričakovala od tega usposabljanja? Kako je bilo v realnosti? Si na usposabljanju imela možnost uporabiti znanja, ki si jih pridobila tako v sklopu študija kot v sklopu uvodnih usposabljanj?

Glede usposabljanja v organizaciji nisem imela nobenih posebnih pričakovanj, bolj sem razmišljala o spoznavanju organizacije, o delu, dinamiki med zaposlenimi/prostovoljci. Dobila sem priložnost in upam si reči, da sem s svojim delom pustila dober vtis in posledično mi je bilo zaupanih kar nekaj nalog. Pomagala sem pri delu zaposleni javni delavki in postala sem mentorica EVS prostovoljki iz Bolgarije, ki bo z nami 1 leto.

Da, lahko rečem, da sem nekatera znanja pridobljena skozi vsa leta študija uporabila na usposabljanju, veliko pa sem se tudi na novo naučila. Predvsem pa bom vsa znanja (teorijo) imela možnost preizkusiti in uporabiti v praksi, sedaj kot sem zaposlena preko projekta Asistent.

Meniš, da ti je udeležba na projektu 'Lokalno partnerstvo' pomagala do nove zaposlitve v lokalnem okolju?  Se ti je med tem časom porodila kakšna nova ideja, ki bi jo rada posredovala mladim, ki so ravno pred iskanjem nove zaposlitve?

Seveda mi je udeležba na projektu pomagala do nove zaposlitve! Na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina sem zaposlena na projektu 'Asistent', in sicer do konca avgusta 2018. Prva zaposlitev, tako hitro po končanem študiju, je nekaj, kar me je zelo razveselilo in po pretečenem enem mesecu dela verjamem, da me bo okrepila za moje nadaljnje delovanje.

Vsem mladim bi svetovala, da naj verjamejo v to, da se bo priložnost za delo našla tudi za njih (četudi nimajo nobenih vez)! Naj verjamejo, da bodo našli delo, naj bodo aktivni in naj iščejo. Pri tem nedvomno pomaga tudi vključitev v projekte kot je na primer 'Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela', od katerih vsak udeleženec dobi veliko – v prvi vrsti pridobi nove stike, ideje, znanja, ki nam mladim vedno prav pridejo.

Rada bi se vam še enkrat zahvalila za možnost sodelovanja z vami in pomoč pri pridobitvi svoje prve zaposlitve!

Mateja Črv


Inštitut za mladinsko politiko vabi vse mlade (15-29 let) iskalce zaposlitve iz Goriške in Obalno-kraške regije, da se nam pridružijo. Tudi v letu 2018 vam bomo nudili nove izzive:

Praktične izkušnje pri mladinskih in drugih nevladnih organizacijah: v mladinskih in drugih nevladnih organizacijah bodo mladi z aktivnim sodelovanjem pri izvedbi konkretnih projektov krepili kompetence, kot so timsko delo, samoiniciativnost, prilagodljivost, odgovornost  ̶  kompetence torej, ki so dobrodošle na vsakem delovnem mestu.

Usposabljanje pri posameznemu lokalnemu delodajalcu: udeleženci bodo vključeni v praktično usposabljanje pri posameznemu lokalnemu delodajalcu, pri katerem bodo pridobili znanja in izkušnje za potencialno zaposlitev. Usposabljanje bo potekalo pod mentorstvom.

Vabljeni k spremljanju spletne strani Inštituta za mladinsko politiko www.mladi-in-obcina.si ter facebook strani https://www.facebook.com/institut.IMP/. Dodatne informacije: Inštitut za mladinsko politiko, tel.: 040 657 676 ali barbara.pfeifer@institut-imp.si ali matjaz.zgonik@institut-imp.si

»Naložbo financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.«

Inštitut za mladinsko politiko, Ajdovščina

Oglejte si tudi