Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Novost: varovanje starejših na daljavo

Občina Ajdovščina bo subvencionirala socialno varstveno storitev socialnega servisa celodnevne povezave prek osebnega telefonskega alarma. Socialni servis varovanja na daljavo predstavlja dodatno obliko pomoči in varstva starejših in invalidnih oseb, ki živijo same. Koristniku omogoča samostojno in varno življenje, njegove svojce pa razbremeni vsakodnevne skrbi.
Upravičenci do subvencije so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem na območju Občine Ajdovščina in tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v občini in dejansko bivajo na območju občine. Upravičenci morajo izpolnjevati določene pogoje – so starejši od 70 let ali imajo ugotovljeno prvo, drugo ali tretjo stopnjo telesne okvare po seznamu, ki se uporablja za odločanje o pravici do invalidnine; bivajo sami; njihovi dohodki pa ne presegajo določenega zneska – pri »upravičencih« je ta znesek 8.400 evrov letno, pri »upravičencih s slabšim socialnim statusom« pa 6.000 evrov.

Prvim bo občina mesečno prispevala 10 evrov za obdobje 24 mesecev, tistim z nižjim socialnim statusom pa do 25 €/mesečno, prav tako za dve leti.

V nobenem primeru subvencija ne more biti višja kot je mesečni strošek naročnine na storitev varovanja na daljavo. Za stroške priključnine ali stroške opreme subvencija ni možna.

Subvencije se bodo dodelile na osnovi javnega razpisa, ki bo objavljen v drugi polovici marca 2018. Če bo vlog več kot razpoložljivih sredstev, bodo imele prednost osebe s slabšim socialnim statusom.

Občani bodo lahko storitev naročili pri enem od izvajalcev, ki so si za izvajanje te vrste socialnega servisa pridobili soglasje ministrstva.

Oglejte si tudi