Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 17. novembra, je po celi Sloveniji potekal projekt 'Tradicionalni slovenski zajtrk', v okviru katerega se je na naši šoli zvrstilo precej aktivnosti. Že zgodaj zjutraj je iz kuhinje prijetno zadišalo. Kuharici sta za vse nas pripravljali zajtrk, sestavljen iz črnega kruha, medu, masla, mleka in jabolk. Da so bila vsa izbrana živila iz naših, lokalnih čebelnjakov in sadovnjakov, polj in pašnikov, je, kakor že vrsto let zapored, poskrbela vodja šolske prehrane Jelka Sorta. Na ta način je lahko vsak izmed nas okusil odličnost in kakovost hrane iz domačega okolja.
Z lokalnimi dobrotami se nismo samo sladkali, ampak smo se o njih tudi poučili. Učenci 3. razreda so z gospodom Petrom Žgavcem, članom Čebelarskega društva Ajdovščina, spoznavali življenje čebel. Učence 6. razreda je obiskal gospod Joško Ambrožič iz Mlekarne Zelene doline, ki je poudaril pomen kakovostne, doma pridelane hrane.Učenci od 2. do 5. razreda so ob 10. uri pod vodstvom Danijele Čermelj zapeli Slakovo pesem 'Čebelar' in se tako s pesmijo povezali s številnimi zbori po Sloveniji. Naši najmlajši so šolo okrasili s čebelicami, še posebno pa so se potrudili s poslikavo panjskih končnic.
V šoli je začelo ponovno dišati kmalu po glavnem odmoru - tokrat iz gospodinjske učilnice. Preizkušeni in že vrsto let zelo uspešni Šturski gurmani so ob dnevu slovenske hrane, pod vodstvom mentorice Petre Ušaj, kuhali kosilo. Gurmani so sovrstnikom postregli z zelenjavnim narastkom, serviranim na ohrovtovem pireju, za sladico pa s kakijevo kremo. Vsa zelenjava je bila iz domačega vrta, kaki pa so učenci nabrali kar pred šolo. Priprava zdravega kosila je bila hkrati uvod v kuharsko tekmovanje v poznavanju avtohtonih jedi v okviru projekta 'Kuhna pa to'.

Hrana ima pomembno vlogo v življenju. Še večjo vrednost pridobi, ko hrana iz naših, domačih krajev in kulturno prehranjevanje povezujeta ljudi, kot je ob Dnevu slovenske hrane povezala našo šolo.
Jelka Sorta

Oglejte si tudi