Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Adventni večeri 2017

Letošnji tradicionalni že 27. adventni večeri verskega poglabljanja v organizaciji Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina in Karitas vipavske dekanije so privabili številne poslušalce, ki so napolnili dvorano v Škofijski gimnaziji Vipava.
Gost  prvega  večera 30. novembra je bil  dr. Janez Juhant,  ki je ob stoletnici smrti  Janeza evangelista Kreka spregovoril o njegovem življenju in delu kot revolucionarju v talarju, pomembnem človeku za Slovence. Bil je lik človeka, ki se je polovico svojega življenja oblikoval, drugo polovico  pa se razdajal. Bil je  človek z izrednim socialnim čutom, ki se je boril za pravice kmetov in delavcev in jih povezoval v skupno narodno gibanje.  Neizbrisno sled je pustil tudi s pisanjem zgodb Svetega pisma in je predvsem v novo zavezo vnašal svoj socialni čut.

Gost drugega večera, 7. decembra, je bil duhovnik in profesor Ivan Albreht, ki je spregovoril o preureditvi župnij v Koprski škofiji z vidika preteklih stoletij na Vipavskem. Z novim letom bomo v škofiji imeli sto župnij, kar 93 dosedanjih manjših župnij bo pridruženo večjim. Načrtovana preureditev se navzven kaže morda kot velik poseg, v resnici pa vse pridružene župnije skupaj zajemajo le razmeroma majhen del prebivalstva: Škofija Koper ima namreč okrog 265.000 prebivalcev, vse pridružene župnije skupaj pa imajo le nekaj več kot 26.500 ali 10 % prebivalcev. Pri preureditvi župnij so se upoštevala naslednja načela: občestvo naj v pridruženih župnijah ostane in se poživi, ostanejo naj pastoralni in gospodarski sveti, ohranijo naj se maše in slovesnosti v dosedanjem obsegu, pokopališki red se ohrani, organizacija naj v večjem obsegu preide v roke laikov. Na kratko je gospod Albreht podal še pogled na 1.700 letno zgodovino krščanstva na naših tleh. Obširneje jo je obdelal v knjigi 'Mozaik krščanstva ob mrzli reki', ki je izšla leta 2016. Kot sam pravi je v tem mozaiku ostalo še mnogo kamenčkov, ki bi jih še lahko položil vanj. Verjamemo, da jih že polaga in bo morda mozaik leta 2020 še dopoljnjen, ko bomo praznovali 700. letnico prve omembe Šturij. 

V tretjem adventnem večeru 14. decembra je gospa Alenka Rebula spregovorila o družini kot prostoru odnosov in ljubezni. Mlada družina naj bi imela svoj prostor, ki naj ji ga nihče s pritiski, nasveti in komentarji ne moti, kajti le tako bo znotraj teh ožjih družinskih odnosov prostor za ljubezen. Ljubezen je neko vzdušje, ki obstane zato,  ker dobim tisto kar rabim. Družina naj bo zavetje, da ko odprem vrata začutim olajšanje. Otroke ne smemo uvajati v dolžnostne, ampak v srčne odnose. Če delaš nekaj iz dolžnosti ne daješ drugemu nobene topline. Povezanost v družini ne pomeni, da vsi delamo isto. Spoštovati je potrebno drugačnost posameznih članov. Družina je prostor, kjer človek nikoli ne odraste. Vedno hrepenimo po tem, da nas drugi vidijo, slišijo, objamejo, je prostor kjer smo varni in ljubljeni. V družini mož in žena ustvarjata toplino, otroci jo ne ustvarjajo, se pa lahko vanjo utopijo.

Blagoslovljene božične praznike ter miru in veselja v letu 2018 želimo vsem ljudem dobre volje člani Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina.

Niko Ličen

Oglejte si tudi