Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Center za krepitev zdravja

Zdravstveni dom Ajdovščina je bil uspešen na javnem razpisu za sofinanciranje nadgradenj in razvoja preventivnih programov ter njihovega izvajanja v primarnem zdravstvenem varstvu. Na podlagi tega razpisa je znotraj Zdravstvenega doma Ajdovščina začel delovati integriran center za krepitev zdravja (CKZ), ki ga sestavljajo strokovnjaki z različnih področij zdravstva.
CKZ je samostojna enota v zdravstvenem domu in ključna organizacijska struktura na primarni ravni zdravstvenega varstva za zagotavljanje izvajanja strukturiranih zdravstveno vzgojnih obravnav ter aktivnosti krepitve zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju za prebivalce vseh populacijskih skupin na območju zdravstvenega doma.

Center za krepitev zdravja sestavljajo strokovnjaki različnih zdravstvenih področji: dipl. medicinska sestra, dietetik, fizioterapevt, kineziolog in psiholog in zdravnik. Prebivalci občine Ajdovščine in Vipave bodo tako na enem mestu pridobili strokovne informacije, veščine in podporo za dolgotrajno spremembo življenjskega sloga ter krepitev duševnega zdravja. Udeležencem bodo skozi vse leto nudili programe v obliki delavnic, individualnih svetovanj in pogovornih ur.

Velik poudarek projekta je na zmanjševanju neenakosti v zdravju, zato bodo širili svoje delovanje in aktivnosti v lokalno skupnost s ciljem doseganja čim širšega kroga prebivalstva. Posebno pozornost bodo namenili ranljivim in socialno ogroženim skupinam, pri katerih prihaja do kopičenja in prepletanja težav, tako z vidika zdravja kot tudi z vidika socialne varnosti in blaginje. Pri izvajanju dodatnih preventivnih aktivnost bo imela pomembno vlogo tudi patronažna služba z izvajanjem posvetovalnic v lokalni skupnosti.

V sklopu tega bo ustanovljena skupina partnerjev na ravni lokalne skupnosti (Lokalno skupino za krepitev zdravja- LSKZ), s pomočjo katere bodo učinkoviteje pristopili k izboljšanju zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju in vključevanju ranljivih oseb v preventivne programe. Ključne aktivnosti LSKZ so priprava strategije in akcijskega načrta za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnem okolju.

Alenka Černe, dipl.m.s., vodja CKZ v ZD Ajdovščina

 

Oglejte si tudi