Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Prvi posredovalci

Zdravstveni dom Ajdovščina bo jeseni organiziral dvodnevni tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, ukrepanja pri hudih krvavitvah ter pri srčni in možganski kapi. Udeleženci bodo po končanem tečaju in pisnem ter praktičnem preverjanju znanja pridobili licenco za 'prve posredovalce', ki v omenjenih primerih nudijo pomoč do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.
Življenje je dragoceno, saj je eno samo. Ob nenadni hudi bolezni ali poškodbi, je čas ključnega pomena. Ob zastoju srca se vsako minuto možnost preživetja zmanjša za 10 %. Če takemu človeku ne pomagamo, bo v desetih minutah mrtev. Ker vemo, da od klica na številko 112 pa do prihoda reševalcev v mestnem okolju preteče vsaj 10 minut, je možnost preživetja take osebe odvisna od ustreznih ukrepov takoj po zastoju srca. To je tudi razlog, da se zadnja leta po celi državi namešča avtomatske defibrilatorje (AED). Čas pa je odločilen dejavnik preživetja tudi pri možganski kapi, nezavesti, hudih krvavitvah in drugih težkih poškodbah.

Predvsem v oddaljenih krajih reševalne službe že nekaj let na pomoč bolnikom s srčnim zastojem pošiljajo tudi laične 'prve posredovalce'. Sistem prvih posredovalcev predstavlja pomemben člen pri izvajanju nujne medicinske pomoči, še posebno na zelo težko dostopnih ali oddaljenih krajih . Prvi posredovalci so prostovoljci, ki praviloma niso zdravstveno izobraženi, se pa usposobijo po ustreznem programu in se po pridobitvi licence odzovejo na poziv dispečerske službe zdravstva (številka 112) ter odidejo na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Njihova pomoč je smiselna izključno pri tistih stanjih, kjer bolnik prihoda reševalcev nekaj minut kasneje zelo verjetno ne bi dočakal.

Ker se v ZD Ajdovščina zavedamo pomena hitrega ukrepanja v življenje ogrožujočih stanjih, smo se v vodstvu odločili, da aktivno pristopimo k projektu izobraževanja prvih posredovalcev za občini Ajdovščina in Vipava. V jeseni 2018 bomo organizirali dvodnevni tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, ukrepanja pri hudih krvavitvah ter pri srčni in možganski kapi. Udeleženci bodo po končanem tečaju in pisnem ter praktičnem preverjanju znanja pridobili licenco, ki bo veljala eno leto. Vsako leto bomo potem organizirali krajši 'osvežitveni' tečaj.

Vljudno vabljeni vsi, ki ste starejši od 18 let in bi bili pripravljeni postati PRVI POSREDOVALCI za občini Ajdovščina in Vipava, da čimprej v tajništvo ZD Ajdovščina (elektronsko: tajnistvo@zd-ajdovscina.si ali pisno na naslov ZD Ajdovščina, Tovarniška cesta 3, Ajdovščina) posredujete svoje podatke (ime, priimek, naslov in kontakt), da bi tečaj potem jeseni organizirali.

»Kdor reši ENO življenje, reši ves svet!«

Lepo vabljeni!

Martina Terbižan Rupnik, strokovna vodja ZD Ajdovščina

Oglejte si tudi