Logo MojaObčina.si

Bled

Deli
Tečaji in delavnice
Avtor: Hana Preml,

JESENSKI PROGRAM MEDGENERACIJSKEGA CENTRA BLED

 BREZPLAČNI PROGRAMI:

KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ, 6ur, pospremljene z degustacijo.

  • ·          Kostanjeve jedi, 20.10., 17:00-18:30
  • ·          Fižolove jedi, 24.11., 17:00-18:30
  • ·          Presne sladice, 8.12., 17:00-18:30

ZAČETNI ZELIŠČNI TEČAJ, Natalija Brumen, 24ur, torki, 17:00-19:15, začetek 14.11. Na tečaju bomo obravnavali 25 do 30 zdravilnih rastlin. Spoznali bomo osnovna pravila nabiranja, sušenja, skladiščenja posameznih zdravilnih rožic in dišavnic, razlike med tinkturo, macerati, oljnimi izvlečki, sirupi in zeliščnimi žganji.

IZDELAVA HERBARIJA, Natalija Brumen, 21ur, torki, 17:00-19:15 začetek 19.9. Izdelava herbarija iz 40 zdravilnih rastlin.

NARAVNA ČISTILA, Alenka Kleindienst Endliher, 12ur 27.10, 17.11, 19.1. 17:00-18:30. Naravna čistila, Čist in zdrav dom 1 in 2. Naravna čistila so učinkovita, preprosta za izdelavo in porabo, zdravju in okolju prijazna, prijazna do naših denarnic in varna. Spoznali bomo osnovne sestavine  in pripomočke za izdelavo naravnih čistil. Govorili bomo o njihovi sestavi, lastnostih in pomenu za zdravje in okolje. Z znanjem bomo naravna čistila lahko naredili doma v manj kot 5 minutah. 

MOŽGANSKA AEROBIKA, Ana Samsa, 12ur, DUB. Svoj spomin lahko urimo, izboljšujemo in krepimo vse življenje, pri katerikoli starosti, enako kvalitetno. Z redno uporabo se bo vaš spomin izboljšal, poleg tega pa se bomo družili, kar pomeni, da bomo ustvarili socialno mrežo, ki je ena izmed faktorjev, ki dobro vpliva na naše možgane in sodi v zdrav način življenja.

NEMŠKA KONVERZACIJA, 24ur. Pogovori v nemškem jeziku na različne teme (o izkušnjah, aktivnostih, konjičkih in idejah).

ANGLEŠČINA, Metka Smolej, 18ur,torki 9:00-10:30,DUB. V nadaljevanju začetnega tečaja angleščine bomo vadili štiri spretnosti: branje, razumevanje, govor in pisanje, s poudarki glede na različne situacije.

ANGLEŠKA KONVERZACIJA Z NARAVNO GOVORKO, Caroline Ann Bernik, 20ur,petki 10:15-11:45,DUB. V programu angleške konverzacije se bomo posvetili zlasti besedišču. Obravnavali bomo najrazličnejše teme, se pogovarjali in se urili v sporazumevanju.

TEČAJ VARNE VOŽNJE, Gregor Solce, 15, 22.11., 9:00-12:00. Na tečaju bomo obnovili znanje o prometnih predpisih in se posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo.

PAMETNI TELEFONI, Petra Dermota, 10ur, OŠ Bled. Pametni telefon je mobilni telefon, ki ga lahko dojemamo kot osebni računalnik. Na tečaju se bomo naučili kako na njemu pregledujemo elektronsko pošto, Facebook, si naložimo svoje fotografije, glasbo, igramo igrice, plačujemo položnice in si naložimo najrazličnejše aplikacije.

ZAČETNI TEČAJ RAČUNALNIŠTVA, Petra Dermota, 16ur, OŠ Bled. Tečaj je namenjen popolnim začetnikom in tudi vsem tistim, ki že nekaj znajo in bi radi utrdili osnove uporabe računalnika in postali »računalniško pismeni«. Naučili se bomo osnov računalništva, izdelali lasten elektronski naslov ter spoznali osnovno informacijsko tehnologijo, ki nam olajša vsakdanje življenje.

NADALJEVALNI TEČAJ RAČUNALNIŠTVA, Petra Dermota, 16ur, OŠ Bled. Nadaljevalni tečaj računalništva je namenjen vsem, ki že imajo osnovna znanja iz računalništva. Na tečaju boste pridobili vsa praktična znanja, ki jih potrebujete vsak dan pri delu in doma. Tečaj je nadgradnja začetnega tečaja.

ZAČETNI TEČAJ KERAMIKE, Alenka Miklavčič Kristič, 21ur. Na tečaju bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali ploščico za vhodna vrata, zvonček s pomočjo kalupa, krožnik s čipko, majhne ptičke za uhane ali verižico ter vrtnice.

OD NAKITA DO SKULPTURE, HUBERTO ŠIROKA, ŠTUDIJSKI KROŽEK, 26ur. V letošnjem letu bomo sodelovali s priznanim oblikovalcem nakita Hubertom Široka. Udeleženci se bodo spoznali z vsemi stopnjami oblikovanja nakita. Izdelali bodo unikatni nakit iz bakra in srebra. Naučili se bodo posebne tehnike kovanja lističev, ki so jo uporabljali že stari Sumerci. Ta tehnika je stara že več kot 2000 let in je danes že skoraj pozabljena.

IZDELAVA KOŠAR IZ VRBOVIH VEJ, Petra Golinar, Tanja Legat, 9ur, november. Na delavnici bomo izdelovali košare iz vrbovega šibja.

IZDELAVA ADVENTNIH VENČKOV, Tanja Legat, 3ure, december. Skupaj bomo izdelali adventni venček in si tako pričarali košček prazničnega vzdušja.

IZDELAVA OBESKOV IZ GLINE, Tanja Peternel, 6ur, december. Delavnica bo naravno obarvana, saj bomo uporabljali le naravne materiale. Pri izdelavi bomo šli skozi vse postopke, ki so potrebni za izdelavo obeskov.

TRENING SPROŠČANJA, Rozika Špilak, 15ur,vsak drugi ponedeljek, 9:00-10:30, začetek 9.10. Današnji ritem življenja nas pogosto sili v situacije, ko se počutimo nelagodno, smo napeti ali tesnobni. Na tečaju se bomo naučili tehnik sproščanja, ki nam prinašajo ugodje, s tem pa tudi lepše misli in prijetnejša čustva.

ENERGETSKA SAMOPOMOČ, Milena Šimnic, 9ur, mesečna srečanja, začetek 19.10. od 10:30-13:00. Vsi si želimo, da bi imeli dovolj življenjske energije za kvalitetno življenje in posledično dobro počutje in zdravje. Toda ali poznamo svoj energetski sistem in ali znamo upravljati z njim?

NASMEH SRCA, Tatjana Miljavec, 9ur. Odpuščanje 11.10-Zakaj je toliko govora o tem težkem procesu? Zakaj naj bi odpuščali?  Smrt 8.11- Kaj je to? Kako se pripraviti na odhode naših najbližjih? Kdo sem?6.12- Zakaj sem tukaj? Kaj je moja življenjska naloga?

PLESI V KROGU, izvajalka Metka Frelih, 20ur, ponedeljki od 19.00 do 20:30, začetek 2.10. Namen plesov v krogu je izkušnja in doživljanje njihove moči preobrazbe, ki je bila znana že starim ljudstvom. Plesni koraki in glasba nas vodita k veselju do življenja. Zaplešimo skupaj in odprimo se svetlobi, ki je že v nas!

MESEČNA SREČANJA DRUŠTVA MAMICE ZA MAMICE, Nina Grašič, Loretto Fernandez Rodriguez, 10ur. Vodene pogovorne urice, kjer nudimo informacije glede različnih vidikov materinstva: nosečnost, porod, obdobje po porodu, dojenje, izguba otroka. Srečanja potekajo v obliki izmenjave mnenj in izkušenj. Velik poudarek je na občutkih, ki jih ženske doživljajo v tem obdobju ter na vzpodbudi, da njihova pot ni napačna. Temeljijo na solidarnosti in sprejemanju drugačnosti. Na srečanjih so dobrodošli tudi vaši otroci.

STARŠEVSKI KOTIČEK, izvajalka Zinka Ručigaj, 10ur. Vodene pogovorne urice, kjer nudimo informacije glede različnih vidikov starševstva. Srečanja potekajo v obliki izmenjave mnenj in izkušenj. Velik poudarek je na občutkih, ki jih starši doživljajo v tem obdobju ter na vzpodbudi, da njihova pot ni napačna. Vsi smo drugačni in ena stvar ni nujno primerna za vse starše in otroke. Pogovori temeljijo na solidarnosti in sprejemanju drugačnosti. Na srečanja so vabljeni tudi otroci, ki se bodo lahko v sosednjem prostoru družili, igrali in ustvarjali.

MESEČNA SREČANJA Z DRUŠTVOM HOSPIC. Hospic je nevladna organizacija, ki spremlja bolnike v zadnjem obdobju življenja, podpira njihove svojce in nudi oporo žalujočim odraslim, mladostnikom in otrokom. Za začetek bodo enkrat mesečno organizirali srečanja za žalujoče ali bolne in njihove svojce v skupini ali na individualnih govorih s socialno delavko društva ali prostovoljkami. Družine z bolnikom obiskujejo tudi na domu ali v domu za ostarele, saj je njihovo poslanstvo, da omilijo stiske zaradi bolezni ali izgube najbližjega. Lahko jih pokličete na telefon 051 416 421.

JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV Z DRUŠTVOM ŠOLA ZDRAVJA. Vadba poteka 30 minut, stoje. Za udeležbo na telovadbi ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti, drage športne opreme ali polne denarnice. Vaje so preproste in primerne za vsakogar, izvajate jih po svojih zmožnostih in sposobnostih. Od 1.9. vsak dan  z izjemo nedelje ob 8:00 na Olimpijskem trgu pred Ledeno dvorano na Bledu.


PLAČLJIVI PROGRAMI: 

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, Sergeja Ažman Lapajne, Ana Marija Kovač, Kara Kalajžič, Romana Žitko, Biserka Lazar, Hana Premrl, 30ur, 70 EUR.  Je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med 6 in 11 letom starosti. Otrok na tečaju riše poljubne motive, ki so plod njegove domišljije. Otrok ima pri slikarskem postopku vedno glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njegova kreativnost in domišljija. Otrok je zelo aktiven, on je tisti, ki zastavlja vprašanja o svoji sliki, učitelji (prostovoljci) pa imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70x100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava otrokovih del. S tečajem začnemo oktobra in bo trajal do konca maja. Tečaj bo potekal na vsake 14 dni na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja na Bledu.

RAZGIBAJMO MOŽGANČKE, Metka Soklič, 20 EUR mesečno ali 5 EUR na obisk. Program je namenjen  osnovnošolcem od 1. do 5. razreda, enkrat tedensko po 60 minut, največ 10 udeležencev v skupini. Spoznavali boste različne miselne igre, skozi njih urili strategije reševanja problemov, logiko in sklepanje. Reševali boste zanke in uganke (labirinte, logičnice, številske in črkovne uganke), vadili računanje na pamet in razumevanje besedilnih nalog.

VADBA ZA HRBTENICO, Marjeta Žerovc, ob torkih in petkih od 9.00 do 10.00, 30 EUR/24obiskov in 15 EUR/12 obiskov. Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin in se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

TEČAJ MODERNEGA MOZAIKA, »Izdelava mozaične mize«, Urška Ambrožič Potočnik, Petra Golinar, 30ur, 90 EUR. S pomočjo malih tehničnih trikov, ki vam jih bosta pokazali izvajalki, boste naredili lepo in kvalitetno klubsko mizico v mozaiku.

FILCANJE, Tanja Legat, 6ur. Za vse ljubitelje volnenih »filcanih« izdelkov smo pripravili 2 delavnici, delavnico filcanja torbic 23, 24.11., 16:00-19:00 in delavnico filcanja copat 9,10.11.,16.00-19.00. Prispevek 15 eur za izdelek.

ZAČETNA ITALIJANŠČINA A1, Lea Novak Kolman, 24ur, 70 EUR. Na prvi stopnji splošnega tečaja italijanskega jezika se boste naučili osnov italijanske slovnice (samostalnik, pridevnik, členi). Poleg tega se boste naučili sedanjik ter osnove preteklika. Znali se boste predstaviti, povedati osnovne podatke o sebi, opisati sebe oz. druge osebe, spoznali pa bomo tudi dele telesa.

NADALJEVALNA ITALIJANŠČINA 2, A1/2, Lea Novak Kolman, 24ur, 70 EUR. Na drugi stopnji tečaja italijanskega jezika se poleg utrjevanja temeljev italijanske slovnice dobro posvetimo in utrjujemo preteklik (passato prossimo), spoznamo predloge ter prihodnjik. Spoznavamo različne teme kot so hrana, pitje kave, bivalne navade Italijanov. Ustavimo se tudi pri italijanski glasbi in filmu. Vedno so prisotni vsaj kratki klepeti na različne teme, ki jih pogosto načnejo kar tečajniki sami.

ŠPANŠČINA 1, Loretto Fernandez Rodriguez, 24ur, 70 EUR. Namenjen je popolnim začetnikom in tudi tistim, ki ste se že srečali z jezikom. Naučili se boste osnovnega sporazumevanja na železniški postaji, v trgovinah in restavracijah.

ŠPANŠČINA 2, Loretto Fernandez Rodriguez, 24ur, 70 EUR. Na nadaljevalnem tečaju bomo znanje še poglobili in razširili z uvajanjem zahtevnejšega besedišča in slovničnih struktur, stalnih besednih zvez in posebnosti jezika. Posvetili se bomo predvsem praktičnim situacijam na potovanjih.

ŠPANŠČINA KONVERZACIJA, Loretto Fernandez Rodriguez, 12ur, 35 EUR. Namen tečaja je utrjevanje znanja jezika preko konverzacije. Tečajniki si bodo sami izbirali teme in razvijali debate. Vsak bo imel možnost sodelovati in povedati svoje mnenje ter izkušnje. Govorili bomo o potovanjih, kuhanju, različnih doživetjih, kulturah in podobno.

NEMŠČINA 1, 24ur, 70 EUR.  Na začetnemu tečaju boste osvojili osnove nemškega jezika. Naučili se boste predstaviti sebe in druge, kako naročiti hrano in pijačo, kako vprašati za pot in še mnogo več!

NEMŠČINA 2, 24ur, 70 EUR. Namenjen je tistim, ki so se z nemščino že srečali in želijo svoje znanje obnoviti in nadgraditi. Po kratki obnovitvi osnov bomo prešli na bolj zahtevne teme ter se naučili pisati razne besedilne vrste. 

ZAČETNI TEČAJ RUŠČINE A1, Anžela Gregorc, 24ur, 70 EUR. Program boste pričeli s pisanjem in branjem ruske abecede. Obravnavali boste naslednje teme: spoznajte se, predstavitev sebe in drugih, vsakdanje življenje (obisk restavracije, trgovine, mesta). Naučili se boste imena dni, mesecev, letnih časov, številk. Spoznali se boste z rusko kulturo, tradicijo in kuhinjo. S pomočjo dialogov in iger vlog boste usvajali novo besedišče. Pri slovnici se boste srečali s časi, z vprašalnicami, sklanjanjem samostalnika ter spreganjem glagolov.

NEGA OTROŠKE KOŽE, Hedi Arh, 50 EUR za vse delavnice (izdelane izdelke odnesete domov). Koža je naš največji organ, zato moramo zanjo skrbeti že od ranega otroštva. Koža dojenčka in majhnega otroka se šele razvija in je zelo občutljiva. Zato potrebuje skrbno nego in zaščito pred zunanjimi vplivi okolja. Na delavnicah se bomo naučili izdelati macerate in tinkture iz različnih zelišč, iz katerih bomo izdelali namenska mazila. Na delavnici prejmete skripto z opisom vseh sestavin, ki jih bomo uporabili pri ustvarjanju našega izdelka.


DELAVNICE IN TEČAJI GORJE

KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ, 3ure, pospremljene z degustacijo:

  • ·          Čarobni svet buč, 6.10., 17:00-18:30
  • ·          Žita v kulinariki, 15.12., 17:00-18:30

ZELIŠČA NAŠIH BABIC, Natalija Brumen, 12ur, 21.9, 26.10, 23.11., 21.12. Na štirih srečanjih se boste seznanili z osnovami pravil nabiranja, sušenja, skladiščenja posameznih zdravilnih rožic in dišavnic. Pogledali si bomo razlike med tinkturo, macerati, oljnimi izvlečki, sirupi, zeliščnimi žganji ipd. Obravnavali bomo 10 najpogostejših zdravilnih rastlin in jih do potankosti spoznali: opis rastlin, čemu so namenjene (zdravilni vidiki), v kakšnih pripravkih se proizvajajo (olja, tinkture, čaji, kulinarika). Posamezne rastline in pripravki bodo predstavljeni in obogateni s koristnimi recepti.

TEČAJ VARNE VOŽNJE, Gregor Solce, 20i n 27.9. Na tečaju bomo obnovili znanje o prometnih predpisih in se posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo.

FILCANJE, Tanja Legat, 6ur,16 in 17.11. Za vse ljubitelje volnenih »filcanih« izdelkov smo pripravili delavnico filcanja torbic. Prispevek 15 eur za izdelek.
Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!