Logo MojaObčina.si

Bled

Deli
Kultura
Avtor: Damjan Mulej,

Žigi Pošte Bled skozi čas


Razstava predstavlja poštno zgodovino in razvoj poštnih žigov Pošte Bled skozi čas. Razvoj in spremembe poštnih žigov Pošte Bled so pripravljeni po metodologiji, ki jo je zasnoval Cvetko Zupančič, dopolnil in uskladil z razstavnimi pravilniki FIP pa Janko Štampfl in je bila kot priporočilo objavljena v Glasilu filatelistične zveze Slovenije Nova Filatelija, letnik XII, številka 2/1996. 
Razstavljeno gradivo predstavlja Pošto Bled od časa Avstro Ogrske monarhije do obdobja v samostojni Sloveniji, ki je prineslo v poštnih žigih štirimestne številke pošt, torej so zajete celine še po datumu 1.3.1996. Zajeti sta tudi začasni prehodni obdobji, ko so se uporabljale še stare znamke in žigi in so se uporabljale tako imenovane »mešane frankature«. Dodane so tudi izdaje prvega dne, ki so tematsko vezane na Bled in je bil žig prvega dne z oznako pošte Bled. 
Pričujoče razstavno gradivo imamo lahko za temelj oziroma hrbtenico in je narejen tako, da se lahko dopolnjuje z manjkajočimi celotami obdobij, ki so navedene v priloženi tabeli. Obdobja so predstavljena z kar največ možnimi različnimi celotami, ki so se pojavljale med poštnimi storitvami. Celote predstavljajo pisma, razglednice položnice, paketne karte, povratnice in podobno, skratka celine, ki nosijo poštne žige, žige poštnih avtomatov in nalepke poštnih naprav.
Razstavo je pripravil Damjan Jensterle z Bleda in bo na ogled v prostorih blejske čitalnice do konca meseca septembra.

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!