Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Dela na Jezerski promenadi

Bled - Jezersko promenado na Bledu, ki je osrednji prostor za vse prireditve na prostem, temeljita prenova čaka čez približno dve  leti, zdaj pa poteka obnova komunalne infrastrukture.

Občina Bled je v letošnjem letu pristopila k vzpostavitvi ločenega kanalizacijskega sistema v ožjem središču Bleda. V preteklih letih je bil ločen sistem že vzpostavljen na območju starega jedra Grad in v zaledju Prešernove ceste, potem pa so na območju ožjega središča ti kanali spet povezani v mešan sistem in odvajajo odpadne vode na centralno čistilno napravo, s čimer seveda ni bil dosežen končni učinek ločevanja.

V preteklosti je bil glavni razlog nedokončanja teh del nedorečen koncept odvajanja po trasi pod državno cesto proti Mlinem ali s prečrpavanjem preko Dindola. Tudi ta dilema se je razrešila in obveljal je koncept prečrpavanja v t.i. VS kanal, saj trasa proti Mlinem še ne bo izvedljiva vse do izgradnje južne obvoznice, torej vsaj do leta 2021.

Sedaj, ko je znan celoten koncept odvajanja odpadnih voda in se tudi bliža celovita prenova Jezerske promenade skladno z izbrano natečajno rešitvijo, smo se na občini odločili, da pospešimo izgradnjo oziroma prenovo komunalne infrastrukture. Ta poleg novogradnje ločenega kanalizacijskega sistema vključuje tudi prenovo vodovoda, elektro in telekomunikacijskih vodov ter zunanjih površin.

Celoten projekt je razdeljen na tri faze, letošnja obsega osrednje območje Jezerske promenade od Hotela Park do Festivalne dvorane, druga faza, ki jo bodo izvedli prihodnje leto, obsega območje po obeh straneh Festivalne dvorane po cesti mimo občine in Ledene dvorane do Prešernove ceste, v letu 2019 pa  območje od občine do Prešernove ceste mimo Sokolskega doma po eni ulici in mimo IEDC po drugi.

Ceste mimo Festivalne dvorane mimo občine in Ledene dvorane bodo po zaključenih gradbenih delih že dobile končno asfaltirano podobo, dopolnjeno z granitnimi muldami in obrobami ter prenovljeno javno razsvetljavo. V tem delu se zasadi tudi nekaj novih dreves ob trasi v morenskih pobočjih.

Osrednji del Jezerske promenade bo asfaltiran zgolj začasno do končne ureditve s tlakovanji in namestitvijo druge urbane opreme skladno z natečajno rešitvijo, predvidoma v letu 2019 kot samostojen projekt. Ne glede na to bo na Jezerski promenadi že v tej fazi dokončno ukinjeno parkiranje, z obeh strani, pri postajališču za fijakarje in pri Casinoju Bled, bo zaprta s potopnimi količki, ki bodo dopuščali zgolj dostavo, vzdrževanje in intervencijo.

Dela bodo skupaj vredna skoraj 800.000 evrov.

Oglejte si tudi