Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Igralci CUDV Radovljica in Gledališča Toneta Čufarja Jesenice prepričljivo skupaj na odru

Jasna stvar: pa kaj, če sem drugačen

 

V petek, 1. decembra, so varovanci Centra za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica in igralci Gledališča Toneta Čufarja Jesenice prvič nastopili na skupnem odru kot enakovredni igralci. Predstavo Jasna stvar, ki jo je posebej za ta namen priredila režiserka Nika Brgant, je prepričljivo odigralo šest igralcev gledališke skupine Biser CUDV Radovljica in štirje igralci iz jeseniškega gledališča. Predstavo so premierno odigrali na tradicionalnem prazničnem bazarju, ki ga CUDV Radovljica v tem času pripravlja že vrsto let v Radovljici, letos pa prvič tudi na Jesenicah.

 

Skupna predstava z bolj izkušenimi igralci je za varovance CUDV Radovljica po desetletnem samostojnem gledališkem delovanju velik korak naprej, saj so dobili nove izkušnje po načelih gledališke stroke. S to predstavo so zgradili nov most sodelovanja med različnimi skupinami v družbi in vključevanja oseb s posebnimi potrebami, tokrat na področju gledališke umetnosti.

 

Predstava Jasna stvar je drugačna od teh, ki so jih v svojem samostojnem repertoarju v CUDV Radovljica pripravili doslej. Original za igralski par je napisal David Ives, prevedel pa Srečko Fišer, za skupno predstavo igralcev skupine Biser CUDV Radovljica in Gledališča Toneta Čufarja Jesenice pa jo je priredila, aktualizirala in režirala Nika Brgant. Čeprav je to njen prvi primer sodelovanja z osebami s posebnimi potrebami na odru, je k njej pristopila kot k vsaki drugi predstavi. Na vsakega igralca gleda enako. Poudarja, da ima vsak igralec meje, a je pomembno, da si jih želi preseči na odru. Nastajanje predstave opisuje kot enkratno izkušnjo, kjer se vsi igralci učijo drug od drugega, vsi so predani in zavzeti.

 

V predstavi sta ključna izrazitejša gib in dotik. Gašper Stojc, ki vodi gibalni del predstave, je dejal, da so na gibalnih vajah skupaj raziskovali različne načine izražanja in oblikovali posamezne gibe, kar je poseben pristop tudi za uveljavljene jeseniške igralce. Z vajami so pridobili zaupanje in izjemno napredovali, saj jih sedaj začenjajo z objemanjem. Dodal je: »Že na prvih vajah z igralci CUDV Radovljica sem ugotovil, da gre za ljudi s posebnimi prednostmi. Bistveno je, da vsak pokaže navdušenje in ga prenese na oder.«

 

Na dogodku si je bilo poleg kulturnega programa mogoče ogledati unikatna darila blagovne znamke Biseri. Igralci upajo, da bodo dobili priložnost, da se bodo predstavili še na drugih odrih.

Oglejte si tudi