Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Julijske Alpe na WTM v Londonu

Bled - Prihodnji teden, v ponedeljek, 6. novembra, se bo v Londonu začela Svetovna turistična borza WTM, na kateri se bo predstavila tudi destinacija Julijske Alpe.

Destinacija združuje Zgornjo Gorenjsko in Posočje, v Londonu pa se bo predstavila predvsem v luči nagrade revije Lonley Planet, ki je prav Julijske Alpe uvrstil med deset najboljših destinacij na svetu. Včeraj so se predstavniki vseh lokalnih turističnih organizacij v destinaciji zbrali v Stari Fužini na delovnem sestanku, na katerem so govorili tudi o razvojnem načrtu UNESCO MAB območja Julijske Alpe kot trajnostne turistične destinacije. Razvojni načrt se osredotoča na trajnostni turizem, pri čemer prepoznava njegove izzive in priložnosti ter na osnovi skupne vizije opredeljuje razvojne in trženjske aktivnosti. S tem se partnerji v tej fazi primarno povezujejo na področju turizma, čeprav ugotavljajo, da področje zaradi temeljnega principa delovanja – to je trajnostnega razvoja, temelječega na lokalni skupnosti – presega ozko pojmovanja turistične dejavnosti in posega v temeljni princip razvoja območja, ki ga v največji meri opredeljuje dejstvo, da gre za zavarovano območje oziroma narodni park, iz česar izhaja potreba po vzpostavljanju ravnotežja med varovanjem okolja in ohranjanjem narave ter razvojem.

Največji turistični centri na območju Julijskih Alp imajo dolgoletno tradicijo skupnega delovanja in nastopanja na trgih. Novi trženjski in socialno-okoljski trendi, povečani pritiski na naravo oziroma posamezne najbolj privlačne točke TNP, razpršenost ponudbe in virov, spremenjena pričakovanja in potrebe obiskovalcev ter vključevanje lokalnega prebivalstva terjajo poglobitev sodelovanja, tako na vsebinski kot tudi na organizacijski in geografski ravni.

Oglejte si tudi