Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-4°C
Oceni objavo

Gostovanje Folklornega društva BLED, DUO NOTA in PZ COMINUM iz Komna v FRANCIJI

V mestu Amilly blizu Pariza, vsako leto na njihovi prireditvi predstavijo eno od držav članic EU. Na pobudo gospe Eve Sutlič, nekdanje predsednice društva Slovencev v Parizu, smo s prirediteljem vzpostavili stik in se dogovorili za sodelovanje.

 

 

V četrtek, dne 28.06.2018 smo se člani Folklornega društva Bled in ansambla Duo Nota v popoldanskih urah podali na pot z Gorenjske proti Krasu. Tam so se nam pridružili še pevci pevskega zbora COMINUM, ki ga vodi ga. Ingrid Tavčar ter ga. Eva Sutlič. Pot smo nadaljevali preko Italije ter skozi predor Mont Blanc vstopili v Francijo. V Amilly smo prispeli naslednji dan v jutranjih urah, kjer so nas že čakali gostoljubni in ustrežljivi gostitelji. Dan je bil namenjen pretežno spoznavanju in počitku.

 

V soboto od 11.00 do 13.00 ure je bila uradna otvoritev prireditve. Na otvoritvi smo se člani FD Bled in ansambel DUO NOTA  predstavili v narodnih nošah in se z zastavo Slovenije in Bleda sprehodili po mestu  Amilly. Deležni smo bili všečnih pogledov in velikega aplavza domačinov, saj so naše noše res prava paša za oči.

Med tem časom sta gospa Eva in člani PZ COMINUM pripravila slovensko stojnico z reklamnim materialom iz cele Slovenije. Kot posebnost je FD BLED pripeljal s seboj gorenjsko zaseko, žganje in borovničevec, PZ KOMINUM pa kraški pršut in vino teran. Teh dobrot so se obiskovalci tudi najraje posluževali.

Popoldan je imel PZ COMINUM enourni koncert v bližnji cerkvi. Zatem pa je na zunanjem odru poleg cerkve sledil enourni nastop FD BLED. Z dvema  krajšima glasbenina vložkoma so nam pomagali gospodična Katarina na citrah ter njen oče Brane in mama Mateja. Ansambel DUO NOTA (Marjan in Jelka ) pa je imel med tem dva pol-urna nastopa. Na prvem nastopu sva nastopila pred 300 posebej povabljenimi gosti. Nekoliko pozneje pa sva imela še nastop v domu starostnikov.

 

V nedeljo, 30.06.2018 po zajtrku, je sledil nastop PZ COMINUM-a  pri sveti maši v pražnih kostumih. FD BLED in DUO NOTA pa smo se še enkrat predstavili mestu v narodnih nošah. Temu je sledila izmenjava daril vseh "vpletenih" v tej zgodbi.

Popoldanski del  je ob 15.00 uri zopet pričel PZ COMINUM  z nastopom v cerkvi. Od 16.00 do 17.00 ure sta na prireditvenem prostoru nastopila DUO NOTA in FD BLED. Po zamisli gospe Jelke Potočnik sta na glavnem odru DUO NOTA in  PZ COMINUM skupaj zapela Avsenikovo skladbo »Slovenija od kod lepote tvoje«  ob plesni podpori Folklornega društva Bled. Po mnenju mnogih je bilo to nekaj enkratnega.

Po večerji  je bil veličasten ognjemet posvečen državi Sloveniji kot gostujoči državi. V 20 minut trajajočem ognjemetu so se prelivale barve slovenske zastave. Predvajan je bil zvočni posnetek slovenske himne s petjem. Nihče od nas prisotnih  ni ostal popolnoma ravnodušen. Neverjetna energija je napolnila srce in ni bilo Slovenca, ki  ne bi prepeval z nami. Začudeni pogledi nekaterih Francozov so sicer povedali, da jezika povečini ne razumejo, vendar so to nekako vseeno začutili in z nami rajali in se veselili pozno v noč.

 

Naslednje jutro sta nas vljudna in razumevajoča šoferja LUKATOURS-a zapeljala po cca 1360 km dolgi poti  nazaj domov. Utrujeni, a zadovoljni in z dobrim občutkom, da smo državo SLOVENIJO odlično predstavili gostiteljem, smo se razšli z obljubo : »ŠE, ČE BO PRILIKA«.

Ob vsem navedenem pa še enkrat hvala ga. Evi Sutlič, brez katere na tak način ne bi mogli podariti svojih čustev, niti sami doživeti takšne izkušnje.

 

Zapisal:                                                                                                                                                          Marjan Rekar

Povezave

Google

Oglejte si tudi