Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Iščejo se aktivni starši, babice in dedki, tete in strici, ki bi sodelovali pri izvedbi Pešbusa na Bohinjski Beli in v Ribnem

Ministrstvo za zdravje v okviru programa Aktivno v šolo spodbuja aktivno pot v šolo ter si prizadeva za zdrav življenjski slog in samostojnost osnovnošolcev. Pešbus je akcija, v okviru katerega se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odraslih, obenem pa naredijo nekaj dobrega za okolje ter razbremenijo starše, ki so sicer ob pomanjkanju časa obremenjeni z jutranjim razvažanjem in gnečo v okolici šol. Raziskave kažejo, da osnovnošolci vse manj prostega časa preživljajo zunaj, tudi v šolo ne prihajajo samostojno. Vse več jih ima prekomerno težo in čedalje manj so aktivni. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni, saj se tudi sicer več gibljejo, in med drugim lažje sledijo pouku kot tisti, ki jih starši v šolo pripeljejo z avtomobilom.


Tudi na podružničnih šolah na Bohinjski Beli in v Ribnem bomo letos pristopili k projektu Pešbusa. Z namenom razbremenitve učiteljic, ki so v preteklih letih sicer že nastopale kot spremljevalke učencev do šole v okviru projekta Prometne kače, medgeneracijskega druženja in aktivne participacije občanov letos nagovarjamo vse starše, tete in strice, babice in dedke, sprehajalce štirinožnih prijateljev in ostale, ki imate v jutranjih urah čas in radi pešačite, da se pridružite akciji. Predvidene postaje pešbusa za POŠ Ribno bodo na avtobusnih postajah v Bodeščah, na Selu, na Koritnem ter v spodnjem delu vasi Ribno. Na Bohinjski Beli pa se zbirna mesta predvideva v Podklancu, Zgornji vasi in Spodnji vasi. Občina in podružnični šoli bosta v naslednjih dneh oblikovali »proge z voznimi redi«. Z akcijo bomo pričeli 7. maja 2018. Svoje interese po spremljanju otrok v šolo za posamezni podružnični šoli zainteresirani sporočite na POŠ Ribno, ga. Meti Skumavec (meta.skumavec@gmail.com), oz. na POŠ Bohinjska Bela, ga. Nataši Klinar (natasa.klinar@os-bled.si). Vse dodatne informacije, kot so pričetek izvajanja akcije, proge in vozni redi, bodo objavljeni na spletnih straneh podružničnih osnovnih šol.

Predstavitveni film pešbus: https://www.youtube.com/watch?v=Dq-PACryxaE 

Oglejte si tudi