Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

S prvim julijem spremembe na področju obračunavanja turistične takse

Občinski svet Občine Bled je na 17. seji dne 5.6.2018 sprejel Odlok o turistični taksi v občini Bled.

V skladu s sprejetim Odlokom se bo višina turistične takse spreminjala postopoma, in sicer:

v obdobju med 1. 7. 2018 in 31. 12. 2018:

  • polna turistična taksa: 1,50 EUR
  • polovična turistična taksa: 0,75 EUR

od 1. 1. 2019 dalje (poleg turistične takse se obračunava tudi promocijska taksa, katero prejme Slovenska turistična organizacija) :

  • polna turistična taksa: 2,50 EUR + 0,63 EUR = 3,13 EUR
  • polovična turistična taksa: 1,25 EUR + 0,31 EUR = 1,56 EUR

 

Kot je znano, je sprejem Odloka občini naložil ZSRT-1, ki v prvem odstavku 50. člena določa, da morajo občine uskladiti splošne akte, s katerimi določajo turistično takso, najkasneje v treh mesecih po uveljaviti zakona, to je do 15. 6. 2018. Skladno z novim ZSRT-1 lahko občine določijo turistično takso v znesku do višine 2,50 EUR. Sedaj veljavna turistična taksa, ki jo plačujejo državljani Republike Slovenije in tujci, ki prenočujejo v nastanitvenem obratu na območju občine Bled, namreč znaša 1,27 evra.

Odlok na novo določa tudi višino in obseg turistične takse, ki jo plačujejo lastniki počitniških hiš in počitniških stanovanj, saj ZSRT-1 uvaja 5 kategorij, glede na velikost stanovanjske površine, stari zakon, pa jih je določal le tri.

Odlok prilagaja oprostitve plačila turistične takse, kot je slednje opredeljeno v ZSRT-1, tako po novem turisti v kampih in člani Planinske zveze Slovenije v planinskih postojankah plačujejo 100% turistično takso (prej polovično). Dodatno ZSRT-1 opredeljuje starostno omejitev pri polovičnem plačilu turistične takse za turiste, ki bodo za svojo prenočitev izbrali nastanitveni obrat, ki je vključen v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč IYHF.

Dodatna namenska sredstva z naslova višje turistične takse bodo v občini Bled namenili aktivnejšemu izvajanju politike spodbujanja razvoja turizma, spodbujanja razvoja celovitih turističnih produktov, trženju celovite turistične ponudbe na ravni občine, razvoju in vzdrževanju skupne turistične infrastrukture, pa tudi za urejanje, čiščenje in obnovo površin in turistične infrastrukture namenjene turistom, ozaveščanje in spodbujanje lokalnega prebivalstva za pozitiven odnos do turistov in turizma ter druge storitve, ki jih na turističnem območju občina brezplačno nudi turistom. Sredstva bodo usmerjena tudi v dodatno bogatitev programa prireditev. Dodatna sredstva bodo tako omogočila uspešno izvajanje ukrepov, ki jih opredeljuje Strategija trajnostnega razvoja turizma na Bledu do leta 2025.

 

Oglejte si tudi