Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Odprli smo poletje na Bledu, nov harmonikarski rekord!

Bled - Kljub upiranju vremena so minuli konec tedna na Bledu odprli poletje. Okusi Bleda na Jezerski prmenadi in večerni koncerti so napovedali pestro poletje.
V petek zvečer je nastopil Zoran Predin z Damir Kukuruzović Django group in ponudil svežo izvedbo svojih največjih uspešnic. Intimen koncert za slovenske ljubitelje in pravo glasbeno presenečenje za blejske goste.

V soboto zvečer je oder na Jezerski promenadi zasedla Taša, domačinka Nataša Vester Trseglav s svojim pesvkim zborom Letim.

 

Tradicionalno, zdaj že 6. srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru je tokrat na Bled ponovno privabilo veliko število ljubiteljev tega inštrumenta. Nekaj tisoč obiskovalcev je prišlo na svoj račun predvsem ob 12. uri. Iz kar 560 harmonike je ubrano zadonela Avsenikova skladba ''Otoček sredi jezera''. Da je bilo vzdušje popolno, je poskrbel Sašo Avsenik s svojim ansamblom. Udeleženci s harmonikami so namreč imeli čast zaigrati skupaj z njimi, kar je bila zagotovo svojevrstna in edinstvena priložnost.

Skupaj so zaigrali tudi Avsenikovo Na Golici in Slakovega Čebelarja, saj je bila ravno ta nedelja proglašena za 1. svetovni dan čebel. Ker je kislo vreme obetalo osvežitev v obliki padavin, so organizatorji malo pohiteli s povorko vseh udeležencev na Jezerski promenadi in jo uspešno zaključili z žrebanjem bogatih nagrad ter proglasitvijo najmlajšega in najstarejšega udeleženca.

Najmlajši je bil z manj kot petimi leti Enej Cizej iz Pariželj pri Braslovčah, najstarejši pa Franc Ostrelič z Brezij pri Tržiču, ki je pred dobrim mesecem dni dopolnil 83 let. Lani mu je ta laskavi naslov odnesel le nekaj dni starejši harmonikarski kolega.

Na Bled je tokrat prišlo 299 individualnih udeležencev in 13 organiziranih harmonikarskih skupin, ki so skupaj šteli 261 članov. Najštevilčnejši je bil Orkester Nika Polesa s šestdesetimi harmonikarji, za kar so prejeli dva hleba Blejskega sira. Ob dejstvu, da so na Bled prispeli s kar petimi avtobusi si lahko le predstavljate, koliko svojih ''navijačev'' so pripeljali s seboj.

Srečni dobitnik darilnega bona čevljarstva Štajnar iz Škofljice za izdelavo škornjev za narodno nošo po meri izžrebanca je bil Rajko Križman iz kraja Miren. Darilni bon za izdelavo lajbča gorenjske narodne noše po meri izžrebanca je iz rok Marije Mojce Berce iz Selc prejel Emil Trobec iz okolice Sežane. Vikend paketa s polpenzionom v hotelu Kompas na Bledu se je razveselila Boža Smerdel iz Pivke, darilnega bona Totter midi v vrednosti 598,00 eur pa Jaka Novak iz Spodnjih Gorij. Čestitke je prejel tudi Srečko Mlinarič, saj je ravno ta dan praznoval rojstni dan.

Seveda pa so vsi čakali na to, kdo bo novi lastnik harmonike Poličar. Največ sreče pri žrebu je imel Tadej Skok z Ravnice pri Grgarju. Harmoniko mu je osebno izročil Brane Poličar, ki je letos že šestič zapored poskrbel, da je eden od udeležencev domov odnesel kar dve harmoniki, svojo staro in novo Poličarjevo.

Organizatorja Turizem Bled in Občina Bled sta tudi letos poskrbela, da so se harmonikarji okrepčali z okusnim harmonikarskim golažem, za katerega so poskrbeli v Oštariji Moskva v Lescah ter s pijačo iz pivovarne Union. Maja Lakota in Melita Pretnar Kofol iz Turizma Bled sta vsakemu udeležencu, ki je svoj prihod najavil na informacijskem pultu, predali bon za brezplačno pogostitev in spominsko nalepko.

Po besedah idejnega vodje in glavnega organizatorja prireditve, sicer podžupana Občine Bled Tonija Mežana take prireditve ne bi bilo moč izpeljati brez neumornih prostovoljcev. Letos se jih je prijavilo rekordnih 80, med njimi nekaj posameznikov, večinoma pa članov blejskih društev in klubov. Vodja rediteljev na parkiriščih Dušan Žnidaršič je s prostovoljci poskrbel za nemoteno brezplačno parkiranje na posebej označenih parkiriščih, Bled Tours in Čarman Bled pa za brezplačne prevoze harmonikarjev, ki so prihajali iz različnih držav: Belgije, Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške in Slovenije.  

Za vezano besedo sta že tradicionalno poskrbela Majči Bobnar in Niko Rakovec. Na odru so ves čas trajanja prireditve igrale harmonikarske skupine in ansambel Gašper Štajner s prijatelji. Velik del bremena je letos nase prevzel Iztok Pesrl, sicer vodja ansambla Slovenski pozdravi, ki je sredi dopoldneva prevzel glavno taktirko prireditve in zamenjal podžupana v vlogi vodje prireditve, saj je ta imel še eno ne prestavljivo obveznost. Prisotne je med drugimi pozdravil tudi blejski župan Janez Fajfar z gosti iz projekta GEMS.

Na harmonikarskih stojnicah so se predstavili različni ponudniki, ki so še dodatno poskrbeli za pestrost tega čudovitega dogodka. S harmonikami in ansamblom Saša Avsenika se je zaključila otvoritev blejske poletne turistične sezone. So pa organizatorji že povabili vse udeležence in številne obiskovalce na 7. Srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru, ki bo 19. maja prihodnje leto.      

Toni Mežan

 

Oglejte si tudi