Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Okus, ugled in moč - O modi in prestižu skozi stoletja.

Zavod za kulturo Bled in Muzejsko društvo Bled prirpavljata nov muzejski večer, ki bo v Viteški dvorani na Blejskem gradu  v četrtek, 2. novembra 2017 ob 18.30 uri. Predavala bo Dr. Mateja Kos , njeno predavanje pa nosi naslov Okus, ugled in moč - O modi in prestižu skozi stoletja.

Leta 1993 je na ljubljanski Filozofski fakulteti doktorirala iz umetnostne zgodovine. Od leta 1985 je zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije, od leta 2010 je docentka za zgodovino uporabne umetnosti in sodobno oblikovanje na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Kot raziskovalka se je posvetila preučevanju uporabne umetnosti, zlasti uvajanju novejših naravoslovnih metod v raziskave avtorstva, provenience ter strukture materiala artefaktov. Je nosilka raziskovalnega programa Narodnega muzeja Slovenije Predmet kot reprezentanca, okus, ugled, moč - raziskave materialne kulture na Slovenskem.
Ali je moda odločala tudi o usodi narodov? Le dva primera:
 »Na Napoleonovo vabilo je Metternich odpotoval v Dresden; komaj je prispel, mu je Napoleon sporočil, da ga pričakuje v svojem glavnem stanu. Princ Berthier (Bertie), ki je vodil Metternicha skozi sprejemnice, si ni mogel kaj, da bi mu ne zašepetal: »Ne pozabite, da Evropa potrebuje miru, zlasti pa Francija, katera ga tudi hoče!« In dalje v pogovoru: »Te besede Vašega veličanstva so mi nanovo dokaz, da Vam je sporazum z Evropo nemogoč. Vsi Vaši mirovni sklepi so bili vedno samo začasna primirja, Vaša sreča in nesreča Vas vedno žene v vojsko. V tem tiči nasprotje med Vašimi željami ter željami Evrope. Veličanstvo, Vi boste pobrali rokavico, Evropa tudi, in — Evropa ne bo v boju poražena.««

Predavanje bo v četrtek ob 18h30 na Blejskem gradu.

Oglejte si tudi