Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Prenovljena blejska festivalna dvorana

Ena največjih investicij v Festivalno dvorano Bled je končana. Zaavod za kulturo, ki z dvorano upravlja, je obnovil celotni južni del dvorane, dvorana se po novem ogreva s plinom, zamenjane pa so tudi nekatere instalacije.

 

Kot je povedal direktor Zavoda za kulturo Bled, ki s tem kulturnim spomenikom upravlja, Matjaž Završnik, je imela dvorana v svojem obdobju tri večje ''investicijske dogodke'': postavili so jo leta 1961 kot nadomestek za stari zdraviliški dom, ki je bil nekaj let prej porušen, bil pa je središče kulturnega in družabnega življenja na Bledu. Dvorana je bila za tisti čas postavljena moderno, takoj je postala prizorišče šahovskih turnirjev svetovnega formata, v njej so začetki festivala slovenske popevke, jugoslovanskega jazz festivala in podobno. '' Takrat je bila dvorana vodilni objekt na Bledu, morda celo v Sloveniji, '' pravi Završnik. 

Čas pa je naredil svoje. Leta 1989 je bila dvorana prvič prenovljena za potrebe organizacije svetovnega prvenstva v veslanju, takrat se je že začelo obdobje  kongresnega turizma in tako se je prelevila v poslovno kulturni center Bleda.

Čez dve leti bo od tega 30 let, seveda so se pokazale nove potrebe, čas je bil za spremembe. '' Te delamo v okviru Zavoda z kulturo, ki z dvorano upravlja od leta 2006 naprej. Leta 2008 smo prenovili veliko dvorano, nadaljevali smo s sanitarijami in odrsko tehniko 2011, zdaj pa so nove strojne in elektro instalacije, ogrevalna tehnika in jezerski del dvorane. Iz treh manjših dvoran so možne številne razporeditve- od enotne do treh manjših, nova je oprema, ogrevamo se na plin, jezerski del je klimatiziran, marsikaj je skritega v stenah in stropih, vse skupaj pa je stalo 750.000 evrov,''  pravi Završnik.

Zaradi obsežnih del v dvorani so letos na Blejskem gradu morda postorili nekoliko manj, kot so želeli, vendar bo zato prihodnje leto precej bolj pestro.

Oglejte si tudi