Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Treniranje in izobraževanje z roko v roki

Bled - Blejski veslaški klub je del zanimivega projekta Erasmus+ Sport – Innovative Clubs for Dual Careers ali  Inovativni klubi za dvojne kariere. Projekt, podprt s strani Evropske komisije, ki združuje šport in izobraževanje, je veslaški klub predstavil tudi ostalim domačim športnim klubom. »S projektom našim tekmovalcem in tekmovalkam omogočamo športno in poklicno usposabljanje oziroma kariero, tako da bi bili uspešni tako v veslanju kot v šoli«, pravi Jernej Slivnik z Veslaškega kluba Bled. V klubu trenirajo tako osnovnošolci kot tudi srednješolci. »Vsi ti mladi športniki in športnice se bodo enkrat nehali ukvarajti s športom in takrat morajo seveda imeti možnost vstopiti na trg dela«, pravi Jernej Slivnik. V tem evropskem projektu sodelujejo še klubi iz Španije, Nemčije, Nizozemske in Italije, v blejskem veslaškem klubu pa so prepričani, da bi bil projekt lahko zgled tudi za ostale športne klube, zato ga bodo predstavili tudi na regijski in nacionalni ravni, saj menijo, da je odgovornost vsakega športnega kluba, da po svojih močeh poskrbi za mlade ljudi, ki gredo že tako ali tako skozi težko obdobje odraščanja.

In kako projekt pravzaprav deluje? »Povezali smo se s šolami, že prej smo na primer dobro sodelovali z jeseniško gimnazijo, da lahko športniki, na primer zjutraj namesto da bi prišli na Bled, trenirajo v šoli, da imajo različne ugodnosti, ko jih potrebujejo in podobno. Na naši strani športniki dobijo kompleten servis, ki bi jim bil sicer na voljo šele na reprezentančnem nivoju, to pomeni, da jim nudimo zdravniške preglede, meritve, imamo svetovalko na področju t.i.life stayla oziroma življenjskega sloga, ki jim pojasni marsikaj, tudi to, kako pomembna je izobrazba za življenje in podobno«, še pravi Jernej Slivnik.      

Kakorkoli obrnemo, dejstvo je, da gre vzgajanje mladih športnikov povsem v smer, ki na mladega človeka gleda celostno in ne več samo skozi ozko perspektivo doseganja čim boljših rezultatov.

Oglejte si tudi