Logo MojaObčina.si

Bled

Deli
Blejske novice
Avtor: Romana Purkart,

Člani TD Bled na izletu na Madžarskem

Turistično društvo Bled že tradicionalno vsako jesen za svoje člane organizira večdnevni izlet, ki je vedno težko pričakovan in v nekaj dneh razprodan. Tokrat smo se na predlog enega od članov podali na obisk sosednje Madžarske, natančneje Blatnega jezera in Budimpešte.

Pot smo začeli v mestecu Keszthely na severni strani Blatnega jezera. Sprehodili smo se do najlepšega baročnega gradu Festetics in njegovega lepo urejenega parka in nato v neposredni bližini obiskali  zanimiv muzej marcipana. Družinska tradicija, ki se je prenesla iz Avstrije, vedno znova preseneča, nas pa je še posebej presenetila dekoracija posvečena Slavku Avseniku. V kraju Tapolca nedaleč stran smo si ogledali slikovito jamo, ki se nahaja natančno pod hišami v centru mesta in po njej zaveslali v posebnih kovinskih čolnih ter se pri tem neizmerno zabavali. Jamo uporabljajo v zdravstvene namene kot rehabilitacijski center za obolenja dihal. Sledila je kratka vožnja do vinorodnega področja Badascony, ki se nahaja tik ob Blatnem jezeru, obiskali smo eno od vinskih hiš, kjer smo poskusili njihova vina ob znameniti pogači in golaževi juhi. Naša zadnja postaja je bil polotok Tihany. Sprehodili smo se med idiličnimi hišami s tipično arhitekturo in sproščeno stikali po številnih malih trgovinicah s tipičnimi izdelki. Na južno stran  »madžarskega morja« smo se zapeljali z ladjo in uživali v prelepih prizorih zahajajočega sonca. Od tam nas je pot vodila do Budimpešte, kjer nas je čakala večerja s folklornim programom v znamenitih vinskih katakombah. 

Naslednji dan je bil v celoti namenjen ogledu Budimpešte: Vzhodni kolodvor, Nép stadion, Trg herojev.. Peš smo se spustili do spomenika škofu Gelertu, ki je širil krščansko vero v času kralja Štefana, prečkali smo Elizabetin most ter si  ogledali izredno zanimivo najstarejšo pokrito tržnico. Sledil je še sprehod po najbolj živahni ulici v mestu – Váci utci. Popoldan smo se zapeljali do mesteca Szentendre, priljubljene in simpatične izletniške točke ob Donavi, kjer smo imeli tudi pozno kosilo. Na poti proti hotelu smo v večernem času obiskali še Citadelo, si ogledali utrdbo, spomenik svobodi ter občudovali lepo razsvetljeno mesto.  

Dopoldne zadnjega, tretjega dne našega potepanja po Madžarski je bilo še vedno namenjeno ogledu znamenitosti prestolnice. Tokrat smo se odpravili na desni breg Donave in si ogledali Grajski hrib s Kraljevo palačo, Matjaževo cerkvijo in Ribiško utrdbo,potem pa se je naša pot ponovno obrnila proti Blatnemu jezeru, tokrat na njegovo južno stran. Obiskali smo domačijo na madžarski nižini – Pustzi, kjer so nas sprejeli s pogačo in domačim žganjem. Ogledali smo si tudi  predstavo s konji - čikoši in obisk zaključili z dobrim kosilom in pokušino vin v kleti.

Ob odličnem vodenju našega vodnika Čedomira smo izvedeli mnogo novega, izlet je minil v izjemno prijetnem vzdušju in na poti nazaj so se že porajale ideje in predlogi, kam naslednje leto.

 

 Vanja Piber

 

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!