Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Začetek poletja – novosti v prometnem režimu v Bohinju

V soboto, 23. junija, je z začetkom poletne sezone v veljavo stopil tudi poletni prometni režim. Ta v Bohinju letos prinaša brezplačna pakirna mesta in brezplačen organiziran prevoz od parkirišč do Bohinjskega jezera in križišča za planino Blato in Vogar.
Čeprav boste v obleganih krajih v Sloveniji in po svetu težko našli brezplačno parkirno mesto, v Bohinju poznamo naš zgodovinski sloves o dragih parkirninah. Letos je v Bohinju mogoče brezplačno parkirati in se brezplačno pripeljati od parkirišča do Bohinjskega jezera in nazaj. To od 23. junija naprej omogoča na novo urejeno brezplačno parkirišče pri Danici v Bohinjski Bistrici, ki je vsak petek, soboto in nedeljo v času poletne turistične sezone povezano z brezplačnim organiziranim prevozom do Bohinjskega jezera in nazaj. Za 5 evrov na dan je mogoče parkirati na travnatem parkirišču pri vstopu v Ribčev Laz, kjer je vsakodnevno urejen prevoz do Bohinjskega jezera in nazaj. Ugodno alternativo ponujajo tudi vsem, ki se bodo podali v gore. V Senožetih v Srednji vasi dnevna parkirnina stane 2 evra, brezplačen prevoz do križišča Voje–Blato pa je organiziran vsak petek, soboto in nedeljo.

Hkrati so se cene parkiranja neposredno ob obali Bohinjskega jezera dvignile. Osnovni namen novosti in spremljajoče cenovne politike je umirjanje prometa in obvladovanje prometnega kaosa v višku poletne sezone. Poleg tega s sprejetimi ukrepi in nadaljnjimi načrti delujejo v skladu s sprejeto strategijo trajnostnega razvoja v občini Bohinj. Verjamejo, da bodo z uporabo ponujenih možnosti omogočili bolj vzdržen promet in lepšo izkušnjo vsem obiskovalcem.

Podžupan Občine Bohinj Jože Sodja:

Na Občini Bohinj smo se odločili, da v letošnjem letu začnemo z razbremenjevanjem prometa v jezerski skledi, zato smo odprli tudi nekaj novih parkirišč, pri Danici v Bohinjski Bistrici, v Senožetih v Srednji vasi in pri vstopu v Ribčev Laz. Ta parkirišča smo odprli zato, da bi razbremenili promet in malo umirili naval avtomobilov, ki ga je Bohinj deležen v višku sezone. Z uporabo ponujenih alternativnih možnosti bo lažje življenje domačinov, hkrati bo tudi bivanje naših gostov v Bohinju bolj prijetno. Same cene ob jezeru so nekoliko višje prav z razlogom, da bi ljudje koristili bolj oddaljena parkirišča.

Obiskovalci in domačini smo lahko prejšnji konec tedna v praksi preverili, kako sistem deluje. Ob teh prvih začetkih na Občini Bohinj prosijo za malo razumevanja, dodaja Sodja:

Zavedamo se, da imajo vse stvari na začetku tudi otroške bolezni in težave. Prepričani smo, da bo prišlo tudi do kakšnih težav, ki jih bomo reševali sproti, zato vas prosimo za malo strpnosti. Se pa zavedamo, da je treba začeti in ukrepe tudi speljati, potem pa bomo v praksi videli, kaj je treba še postoriti in bomo v tej smeri nadaljevali.

Ukrepi pa niso pomembni le za vzdržen pomet preko poletja, temveč tudi za turizem, pravi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus:

Gre za novosti izjemnega pomena na področju umirjanja pometa v Bohinju. Projekt se sicer vleče že vsaj od leta 2003 s sprejemom prve strategije umirjanja pometa v dolinah Julijskih Alp. Naj dodam, da se podobne stvari dogajajo v Zgornjesavski dolini, tudi v Posočju razmišljajo v tej smeri. Predvsem je to jasna vizija in smer, da bo doživetje obiskovalca res dobro in kvalitetno in da bomo ta pritisk motornega prometa na ključne naravne in kulturne znamenitosti zmanjšali. Zato se mi zdi, da so ti letošnji koraki dejansko neka jagoda na vrhu torte, ki bo vsekakor vplivala na naše dojemanje Bohinja in na to, kako bodo gostje in obiskovalci dojemali Bohinj. Upam tudi, da bodo ukrepi izboljšali kvaliteto življenja v destinaciji v poletni turistični sezoni in, kot sem omenil, prispevali k res dobremu doživetju Bohinja.

Pomemben in za goste manj prijeten ukrep so tudi višje cene parkirišč neposredno ob obali Bohinjskega jezera. Za uporabo alternativnih možnosti in za dejansko umirjanje prometa v poletnem času pa je ta ukrep nujen.

Podžupan Občine Bohinj Jože Sodja:

Vse podražitve parkirnin so sledile cilju, da zmanjšamo promet neposredno ob jezeru v jezerski skledi. Zavedamo se, da smo vsi ljudje in da smo navajeni, da se pripeljemo do končnega cilja, zato je bilo treba ponuditi alternativo, ki bo pritegnila ljudi, to pa je zagotovo brezplačen prevoz. Upamo, da bo ideja padla na plodna tla in da bodo novo storitev ljudje s pridom izkoriščali.

Uporaba gozdne ceste na Voje, Vogar in Blato

Za uporabo gozdne ceste na Voje, Vogar in Blato je bilo že v preteklih letih treba plačati nadomestilo. Zaradi izredno občutljivega območja, ozke ceste in omejenih možnosti parkiranja je odsvetovana vožnja do vrha z avtomobilom in parkiranje. V ta namen pri vhodu na cesto stoji zapornica, za vožnjo pa bo treba plačati 10 evrov nadomestila, ki bo veljalo za eno vožnjo v roku 24 ur. To pomeni, da bodo tisti, ki bodo avto na planini pustili več dni, ob vračilu v dolino doplačali za vožnjo in parkiranje ob cesti še za ostale dni. Tisti, ki se bodo po cesti v enem dnevu peljali večkrat, bodo plačali za vsako vožnjo. Prav tako bo vožnja do planin možna le, dokler bodo kapacitete parkirnih mest to dopuščale.

Letos bo cesta še bolj obremenjena zaradi ujme in podlubnikov, ki so pošteno opustošili tudi ta predel gozda. Med poletjem bo od ponedeljka do petka potekalo spravilo in prevoz lesa v dolino, kar bo ob prevelikem številu avtomobilov, parkiranih na in ob cesti, onemogočeno.

Vse obiskovalce gora tako že vnaprej preusmerjajo na ugodno parkirišče (2 evra na dan) v Senožetih v Srednji vasi, od koder bo vsak petek, soboto in nedeljo organiziran brezplačen prevoz do križišča za Blato, Vogar in Voje ter nazaj.
Dodatne infomacije:

 Parkirni režim - obcina.bohinj.si

Oglejte si tudi