Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Praznik sira in vina v Bohinju

Bohinj je že dolga leta priznan po planšarstvu in svojem siru, ki je močno vpet v bogato kulinarično ponudbo. Za še večjo prepoznavnost bohinjskih dobrot, je pred leti Turistično društvo Bohinj pripravilo Praznik sira in vina, nad katerim so bili v štirih letih mnogi obiskovalci navdušeni. Sir so okušali v številnih različicah, v juhah, sladoledih, polžih, sladkih pralinejih.
»Ljubezen med sirom in vinom je fantastična,« pravi Jure Sodja, vodja prireditve iz Turističnega društva Bohinj. »Sir je v Bohinju ena najdaljših, največjih in najboljših tradicij in če temu dodaš še slovensko ljubezen do vina, do trte in pitja vina, dobimo odlično prireditev, ki se ji reče Praznik sira in vina v Bohinju.«


Letošnji 5. Praznik sira in vina bo zadnjo soboto v avgustu in sicer 25. avgusta 2018, od 15. do 23. ure v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici.


Obiskovalce čaka pester program z degustacijami sira, mlečnih izdelkov in vina ter možnostjo nakupa le teh, okušali bodo lahko specialitete, pripravljene s sirom, otroci bodo lahko uživali v ustvarjalnih delavnicah, za kulturni del programa pa bodo poskrbeli številni pevci, plesalci in folklorne skupine Bohinja. »Na dosedanjih prireditvah smo ugotovili, da je obiskovalcem na koncu v ustih ostal odličen okus po vinu in siru, da pa so si želeli tudi večernega, družabnega dela. Zato letos dodajamo večerno zabavo s skupino Obvezna smer, ki bo za ples skrbela od 20. do 23. ure. Ponudniki pa bodo na stojnicah prisotni že od 15. ure, ko se začne tudi bogat spremljevalni program s plesi, petjem, folkloro, otroškimi delavnicami,« našteva Jure Sodja. 


Na Prazniku sira in vina se bo predstavilo okrog deset vinarjev in več kot deset sirarjev. Posebna zanimivost bo izdelovanje sira na sami prireditvi. »Ob 16. in ob 18. uri si bodo obiskovalci lahko v premični sirarni Kmetije Pr' Odolnjek pred dvorano ogledali postopek izdelave sira na originalen način,« o novosti z navdušenjem pripoveduje vodja prireditve Jure Sodja.


Edini avtohtoni bohinjski sir je mohant, najbolj prodajani pa planšarski sir in ementalec. Nad njihovimi okusi so vsako leto navdušeni številni turisti iz vsega sveta, ki so prijetno presenečeni nad tem kulinaričnim dogodkom v Bohinju.

 

Pohvalno je, da se tudi za prihodnost bohinjskega sirarstva ne gre bati, saj so na nekaterih planinah že mladi sirarji, ki bodo znanje in izkušnje predhodnikov ohranjali in negovali za bodoče rodove.  

Dogajanje z lanskega Praznika sira in vina si lahko ogledate na spodnji povezavi: https://we.tl/9UkWWHnBZh 


Cena vstopnice za odrasle znaša 10 evrov, v njej pa je všteta vstopnina in 6 degustacijskih kuponov. Otroci do 16. leta imajo prost vstop.

 

 

Oglejte si tudi