Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-4°C
Oceni objavo

Kravji bal je ponos Bohinja

Kravji bal je najstarejša prireditev, ki je bila do petdesetih let prejšnjega stoletja predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone.
Turistično društvo Bohinj letos organizira že 61. Kravji bal, ki bo v nedeljo, 16. septembra 2018, od 10. ure dalje v Ukancu.


Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo „basengo“ – vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini.


»V Bohinju imamo 28 živih planin, mleko predelujejo na devetih planinah. V bohinjskih planinah je kar 633 glav živine, od tega več kot 100 molznih krav. Pase se tudi okrog 200 ovac in konjev, tako da je v poletnih mesecih skupaj več kot 800 živali v planinah. Zanje skrbi 19 pastirjev, pridela pa se 60.000 litrov mleka,«
poletno pašno statistiko na planinah opisuje vodja prireditve Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj.


Ta kmetijska dejavnost je pomembna za Bohinj in Kravji bal je tisti, ki poskuša to  tradicijo ohranjati tudi za bodoče rodove. 


V idiličnem Ukancu, ki ima za kuliso Bohinjsko jezero, je vedno poskrbljeno za bogat program z dobrim ansamblom, folkloro in godbo na pihala ter za dobro domačo hrano in pijačo. Kravji bal je pravi bohinjski praznik, ki ga ne smete zamuditi!


»Kravji bal je največji dogodek v Bohinju. Po eni strani za gostinske in turistične delavce pomeni vrhunec in obenem zaključek sezone. Po Kravjem balu si Bohinjci lahko malo oddahnemo in spočijemo.  Za sirarje dogodek pomeni vrhunec v prodajnem smislu, saj marsikdo najlepše in največje kose sira prihrani za Kravji bal, kjer se ga ogromno proda. Za majerice in planšarje Kravji bal pomeni zaključek pašne sezone, ne moremo pa tudi mimo ponosa, saj je to največji tradicionalni bohinjski praznik. Velik obisk domačinov dokazuje, da jim prireditev veliko pomeni in nanjo vsako leto povabijo tudi svoje prijatelje in Slovenije in tujine,«
dodaja Jure Sodja, vodja prireditve, ki jo je v minulih šestih desetletjih obiskalo že več kot četrt milijona obiskovalcev.   

  

Za glasbeno kuliso na letošnjem Kravjem balu bo skrbel Ansambel Saša Avsenika, hudomušne misli pa bo iz rokava stresal Konrad Pižorn – Kondi. Bogata je tudi spremljevalna ponudba.

Za obiskovalce bo na voljo dovolj brezplačnih parkirišč v Ukancu, cena vstopnice na dan prireditve pa znaša 5 evrov. Do srede, 12. septembra stanejo v predprodaji 3 evre.  Kravjebalski aranžma, za katerega bo potrebno odšteti 12 evrov, pa vključuje vstopnino za ogled slapu Savica, vstopnino za Kravji bal in kosilo v kmečki kuhinji.


Več informacij o dogajanju najdete na www.kravjibal.bohinj-info.com

 

Oglejte si tudi