Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Zimska sezona 2017/18

Ob zaključku zimske sezone 2017-18 in ob začetku poletne sezone 2018 sta Združenje slovenskih žičničarjev-GIZ in Pohodništvo in kolesarjenje giz pripravila tiskovno konferenco na Gospodarski zbornici Slovenije. Uvodoma je predsednik ZSŽ g. Ernest Kovač predstavil smučarsko sezono 2017-18, direktor P&K giz g. Marko Lenarčič pa dogajanje na področju pohodništva in kolesarjenja v spomladanskem, poletnem in jesenskem obdobju leta. Poleg g. Ernesta Kovača in g. Marka Lenarčiča so tiskovni konferenci prisostvovali tudi predstavniki nekaterih večjih gorskih smučarskih centrov in predstavili poletno ponudbo in pričakovanja v obdobju, ko smučišča kažejo povsem drug obraz kot v zimskem obdobju.

 

Zimska sezona 2017-18:

smučarska sezona je bila ena najdaljših v zadnjih dvanajstih letih, saj se je kontinuirano smučanje začelo že 10. novembra na Kaninu, dan kasneje na Voglu in trajalo vse do konca prvomajskih praznikov.

V spodnjem diagramu je prikazano skupno število obratovalnih dni smučišč in skupno število smučarskih obiskovalcev oz. smučar dni (pomeni: prvih vstopov na žičniške naprave) za celotno Slovenijo od sezone 199-2000 naprej.

Zima je bila zelo radodarna s snegom, kar je omogočilo obratovanje tudi večjemu številu manjših smučišč, ki so odvisna le od naravnega snega. Ocenjujemo, da je skupno obratovalo več kot štirideset smučišč.

Smučišča so obratovala 2.351 dni kar je 13 % več kot v pretekli zimi, beležimo pa 1.437.946 smučarjev ali smučarskih dni, kar je 23 % več kot lani. Ocenjujemo, da je obisk, kljub večji količini naravnega snega povprečen, saj smo v času zimskih počitnic zaradi slabih vremenskih razmer imeli velik izpad obiska. Večina centrov je poslovala pozitivno in trendi so zelo optimistični.

Glavna pomankljivost je pomanjkanje investicijskega potenciala. Zadnja žičniška naprava je bila zgrajena 2010 na Kopah. Pričakujemo, da nam bo država, enako kot slovenskim železnicam, pomagala pri novem investicijskem ciklusu. Žićnice so kot najbolj varna in ekološka oblike kopenskega transporta, del turistične javne infrastrukture.

 

Poletne aktivnosti:

 

Slovenija hodi:

Pohodništvo&kolesarjenje giz tudi v letu 2018 organizira  pohodniške festivale pod znamko Slovenija hodi/Let's hike Slovenia.

V letu 2017 se je pohodov v okviru pohodniških festivalov v 11 detsinacijah udeležilo skupaj 7.500  domačih in tujih pohodnikov  na več kot 100 različnih pohodih v različnih destinacijah : od Julijskih Alp – Bohinj, Dolina Soče, Brd, do Kamniško Savinjskih Alp, Posavja in Maribor-Pohorja.

V letu 2018 se v okviru Slovenija hodi organizirajo pohodniški festivali: v Brdih, Bohinju, Dolini Soče, Posavju, Maribor-Pohorje, Zreče-Rogla, po Evropski pešpoti, v Kamniško Savinjskih Alpah, na Kočevskem, na Rakitni povsod del pohodov v spomladanskem času in del v jesenskem času. Pohodi so poučne narave – Festival Alpskega cvetja, Po medvedovih stopinjah kot rekreativne narave, so plačljivi in brezplačni. Ob pohodnih potekajo še strokovne konference oz razne predstavitve opreme in tradicije destinacij, mini filmski festival , kulinarika v posameznih predelih Slovenije. Na preko 150 raznih pohodih bodo posamezne destinacije predstavile tudi razne tematske nove poti in s tem povezane pakete doživetij, ki vključujejo poleg hoje tudi kolesarjenje, vodne aktivnosti ter kulinarična potovanja.

www.slovenia-outdoor.com:

Spletna stran predstavlja številna doživetja na planinskih, tematskih, kolesarskih poteh, v gorski centrih zimo in poletje. V okviru nastanitev se predstavijo specializirane namestitve za pohodnike in kolesarje in svojo pestro ponudbo. Preko strani je mogoče te nastanitve tudi rezervirati.

www.outdooractive.com:

Tudi Slovenija postaja partner ostalim evropskim outdoor destinacijam s svojo ponudbo na portali in telefonski aplikaciji Outdooractive. Ponudba Julijskih Alp in Pohodništvo&kolesarjenje giz bo na portalu predstavljena od poletja naprej. Predstavitev je omogočila tudi Slovenska turistična organizacija.

 

Oglejte si tudi